Populärteknik

Se Rocket Lab fånga raketsteg i luften – med en helikopter

Amerikanska Rocket Labs försök började med att deras Electron-raket levererade 34 satelliter till rymden. Foto: TT/Rocket Lab via AP
Rocket Lab har för första gången lyckats fånga upp ett raketsteg på väg tillbaka mot jorden, med hjälp av en helikopter.  Foto: TT/Rocket Lab via AP

Försöket gick inte riktigt som det var tänkt. Men rymdföretaget Rocket Lab har för första gången lyckats fånga upp ett raketsteg på väg tillbaka mot jorden med hjälp av en helikopter. 

Publicerad

Amerikanska Rocket Labs försök började med att deras Electron-raket levererade 34 satelliter till rymden. När raketsteget sedan föll tillbaka mot jorden igen vecklade den ut en fallskärm. Tanken var att raketsteget sedan skulle plockas upp av en helikopter.  

Sikorsky S-92-helikoptern fångade också upp raketsteget, på ungefär 2 000 meters höjd. Men det höll bara en kort stund. Bolaget beslutade sig för att släppa ner raketsteget i havet. Bakgrunden var att helikopterpiloten hade lagt märke till att lastens karaktär inte var som under tidigare försök, berättar The Verge. Vad detta innebär mer exakt förklaras inte.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här