Se Rocket Lab fånga raketsteg i luften – med en helikopter 

2022-05-03 12:09  

Försöket gick inte riktigt som det var tänkt. Men rymdföretaget Rocket Lab har för första gången lyckats fånga upp ett raketsteg på väg tillbaka mot jorden med hjälp av en helikopter. 

Amerikanska Rocket Labs försök började med att deras Electron-raket levererade 34 satelliter till rymden. När raketsteget sedan föll tillbaka mot jorden igen vecklade den ut en fallskärm. Tanken var att raketsteget sedan skulle plockas upp av en helikopter.  

Sikorsky S-92-helikoptern fångade också upp raketsteget, på ungefär 2 000 meters höjd. Men det höll bara en kort stund. Bolaget beslutade sig för att släppa ner raketsteget i havet. Bakgrunden var att helikopterpiloten hade lagt märke till att lastens karaktär inte var som under tidigare försök, berättar The Verge. Vad detta innebär mer exakt förklaras inte.

Rocket Lab fick därför hämta upp raketsteget från vattnet, och transporterade det sedan tillbaka till bolagets fabrik. Raketsteget uppges vara i gott skick, men ska nu undersökas mer i detalj.  

Läs mer: Här kör startupens 3d-printade raketmotorn för fullt

Allt annat kring uppskjutningen ska ha gått enligt plan, uppger Rocket Lab. Bolaget ska göra en ny raketuppskjutning senare i maj, men det står inte klart om de vill försöka fånga upp raketen i luften även då.  

Här kan du se ett sammandrag av Rocket Labs raketuppskjutning. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer