Schweizisk armékniv på hjul – elcykel, båt och hus i ett

2020-11-06 13:01  

Alla goda ting är tre. Det tycks vara filosofin bakom den udda skapelsen Z-Triton.

Coronapandemin har ökat intresset för både husbilar och båtar. Utan möjlighet att ta flyget till fjärran semesterorter har blickarna vänts mot det som går att göra på hemmaplan – och då är det ju bra med ett bekvämt fortskaffningsmedel som går att ta sig fram med på egen hand med.

Tanken på en kombinerad elcykel, båt och husbil uppstod efter en 3 000 mil lång cykelresa mellan London och Tokyo. Den lettiska design- och prototypverkstaden Zeltini anade nog inte då hur världen därefter skulle komma att förändras. Uppmärksamheten kring det udda fordonet Z-Triton har blivit enorm.

Z-Triton har dubbla elmotorer på 250 watt stycket för framfart på land, samt en löstagbar elektrisk båtmotor som monteras när man i stället vill ta sig fram vattenvägen. 36-voltsbatteriet laddas i ett eluttag eller med hjälp av solceller på taket.

Enligt Zeltini kan två personer sova fordonet, och det finns till och med ett litet kök. Z-Triton är 3,6 meter lång 1,2 meter bred och 1,55 meter hög. Karossen är byggd i plywood och glasfiber.

Den befinner sig ännu så länge på prototypstadiet. Zeltinis förhoppning är att kunna sätta fordonet i produktion med hjälp av en gräsrotsfinansieringskampanj. Målet är att den ska nå marknaden under nästa år. Priset landar på mellan 7 000 och 9 000 euro, beroende på utrustningsnivå.

Johan Kristensson

Mer om: Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer