Så håller rymdraketer kursen

2013-10-17 06:54  

TEKNIKFRÅGAN. Rymdraketer är stabila trots att de är konstruerade som rör med gigantiska utblås i bakänden. Ny Tekniks läsare förklarar varför.

Läsarfråga:

Nyårsraketer sitter på en pinne som gör att nosen pekar framåt. Och flygplan har stjärt och stjärtfena som gör att de ligger rätt i luften. Hur kan rymdraketer vara stabila trots att de är konstruerade som rör med ett gigantiska utblås i bakänden?

Göran Andersson

 

Svar:

Raketer stabiliseras på olika sätt. Fyrverkeri-raketer har mycket riktigt en lång pinne i baken. Den fungerar som en kombination av tyngdpunktsförskjutning bakåt (nedåt) vid låga hastigheter och som aerodynamisk stabilisator när hastigheten ökar. Den får alltså samma funktion som stjärtfenor. Men pinnen är en tung och ineffektiv metod för stabilisering.

Effektivare är tre eller flera stjärtfenor, som fungerar precis som fenorna på en pil: tyngdpunkten ligger framför den aerodynamiska tryckpunkten. Men fenor börjar inte fungera förrän raketen fått tillräcklig fart, och fungerar naturligtvis inte i tomma rymden. Och i höga hastigheter bromsar fenorna onödigt mycket. Fenor är alltså inte bra i låga hastigheter, och inte heller i mycket höga.

Alla större raketer har istället artificiell stabilisering, med hjälp av gyron eller liknande mekanismer som riktar motorerna med hjälp av servomotorer. En sådan raket är naturligtvis helt beroende av att systemet fungerar, och kommer att tappa sin kurs om systemet slutar fungera.

Magnus Hansson

 

Läs fler läsarsvar bland frågans kommentarer.


 

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller skriv i artikelkommentarerna.

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer