Så fungerar 3d-tv och bio

2010-09-07 23:00  

Biotekniken firar nya triumfer. Allt fler biografer kan nu visa filmer i 3d. Och inte nog med det. Den som öppnar sin plånbok på vid gavel kan köpa sig en 3d-tv och uppleva filmer med djupverkan i sin egen vardagsrumssoffa. Men hur fungerar egentligen tekniken?

 

Fråga:

På en del biografer visas nu 3d-film, där man har speciella glasögon för att uppleva 3d-effekten. Det sägs att glasögonen är polariserade. Tidigare har man haft linjärt polariserade glas med 90 grader inbördes vridning. Så tycks inte vara fallet här. Kan någon förklara hur de är polariserade, och hur systemet fungerar?

Karl Cinrot

 

Svar:

I grunden är det samma idé som man utnyttjade för att ge ett 3d-intryck redan då man hade röd-gröna glasögon. Ögonen får något olika bilder, detta för att ge illusionen av 3d.

Man använde tidigare motsatt linjärpolariserat ljus, men vad jag förstått var problemet att upplevelsen stördes om man vred på huvudet för mycket. Detta avhjälptes genom att i stället använda cirkulärpolariserat ljus. Alltså sänds varannan bild ut med vänster-cirkulärpolariserat ljus och varannan med höger-cirkulärpolariserat. De olika ögonen har varsin kvartsvåglängdsplatta (lambda-1/4) och en linjärpolarisator. Dessa åstadkommer

a) ingenting för den ena (rätta) typen av polarisation – bilden når ögat.

b) total utsläckning för den andra (fel) typen av polarisation – bilden blockeras.

Man kan kontrollera att glasögonen är cirkulärpolariserande genom att rotera dem framför exempelvis en lcd-tv eller en mobiltelefon. Lcd-skärmar sänder ut linjärpolariserat ljus, så man kommer att se en variation i intensitet då glasögonen roteras .

Oskar Paulander

 

Svar:

Till 3d-tv använder man specialglasögon som är kopplade till apparaten, antingen med en sladd eller med bluetooth. Elektronik i glasögonen gör att glasen blir svarta för varannan bild. Man ser alltså varannan bild med höger och varannan bild med vänster öga.

Philips kommer i dagarna ut med en ny 3d-tv. Den kallas Cinema Platinum och påstås vara världens första led-tv för 3-d i bioformatet 21:9.

Nils i Johanneshov

 

Och så ett knippe nya frågor.

 

Fråga:

Vad är detta?  Apparaten på bilden till höger är märkt, Siemens-Chuckertwerke typ 19/563b. Den satt på en elstolpe som nu är nersågad. Några meter därifrån låg en murken triangeltavla. Har den något med fyrbelysning att göra? Hur gammal kan den vara?

Lennart Wahlström, Umeå

 

Fråga:

Häromdagen,  när jag fyllde badkaret för att ge min fyraårige son ett bad, upptäckte jag ett fysikaliskt fenomen, som jag inte tänkt på tidigare. Jag fyllde badet med vatten via handduschen, som jag höll lite ovanför vattenytan. Emellanåt sänkte jag ner munstycket till handduschen under vattenytan och märkte då att kraften, som det utsprutande vattnet skapade, avtog markant. Varför blir det så? Borde inte kraften av det utsprutande vattnet vara lika stor även under vattenytan? Jag tog upp problemet med mina arbetskolleger och fick svaret att det inte handlade om krafter i detta fall, utan skillnaden i densitet mellan vatten och luft. Jag inser att densiteten påverkar, men jag kan inte riktigt se hur jag kan förklara fenomenet på ett logiskt vis. Hur fungerar det egentligen?

Thomas Hintz, Krokstrand

 

Fråga:

Jag förstår att radio via internet blir försenad jämfört med ”originalet” på FM-bandet, men varför det skiljer det så mycket? Två morgnar i rad har jag klockat Mix Megapols förskjutning till hela 2:07 minuter. Vilka processer är det som tar så lång tid?

 Erica Ängfors

 

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer