Populärteknik

Så farliga är våra uppvärmda matlådor

Foto: Jessica Gow/TT
Kettil Svensson Foto: Livsmedelsverket
Bertil Krakenberger Foto: Privat

Hur farligt är det egentligen att värma plastlådor i mikron, eller diska dem i diskmaskinen? Nu svarar experterna.

Publicerad

Efter mycket spekulationer i medier är det många som drar sig för att behålla maten i plastlådan, och lägger istället upp det på en tallrik när den ska värmas. Och några diskar säkert hellre matlådan för hand än att låta diskmaskinen sköta jobbet. Även Ny Teknik har skrivit att man inte ska diska matlådan i diskmaskinen eftersom plasten kan släppa farliga ämnen vid upphettning. Men det är kanske inte så farligt som man tror att utsätta plasten för värme.

– Det är sant att det finns plaster som bryts ner i varmvatten, och kanske speciellt i diskmaskinen eftersom det är så höga ph-värden. Och när en plast bryts ner kan det bildas farliga ämnen. Men det gäller inte numera plast i matlådor eller som har med livsmedel att göra, säger Bertil Krakenberger, miljökonsult på Atkins.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här