Så farliga är våra uppvärmda matlådor

2018-08-28 07:26  

Hur farligt är det egentligen att värma plastlådor i mikron, eller diska dem i diskmaskinen? Nu svarar experterna.

Efter mycket spekulationer i medier är det många som drar sig för att behålla maten i plastlådan, och lägger istället upp det på en tallrik när den ska värmas. Och några diskar säkert hellre matlådan för hand än att låta diskmaskinen sköta jobbet. Även Ny Teknik har skrivit att man inte ska diska matlådan i diskmaskinen eftersom plasten kan släppa farliga ämnen vid upphettning. Men det är kanske inte så farligt som man tror att utsätta plasten för värme.

– Det är sant att det finns plaster som bryts ner i varmvatten, och kanske speciellt i diskmaskinen eftersom det är så höga ph-värden. Och när en plast bryts ner kan det bildas farliga ämnen. Men det gäller inte numera plast i matlådor eller som har med livsmedel att göra, säger Bertil Krakenberger, miljökonsult på Atkins.

Läs mer: Experten: Nej, din vattenflaska är ingen bakteriebomb

Men visst känner man sig ändå lite duktig när man kommer till jobbet med maten i en glaslåda? Bertil Krakenberger berättar att på samma sätt som det kan finnas farliga ämnen i plast kan det även finnas i glas. Men glaslådorna, precis likt plastlådorna, som är avsedda för livsmedel innehåller inte några farliga ämnen. I de flesta plastlådor som vi förvarar mat i innehåller plasten polypropen, en plast som inte bryts ner av temperaturer som en mikro eller diskmaskin kommer upp i.

– Materialet är testat så det ska klara av höga temperaturer, och man ska komma ihåg att det testas med höga marginaler. Men, en plastlåda av polypropen är vanligen inte till för att köra på högsta effekt för länge, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det gäller speciellt om man värmer feta maträtter eller söta efterrätter som då kan uppnå högre temperaturer än 120 grader, enligt Livsmedelsverket.

– Då kan plasten börja mjukna och få en påverkan på det som värms, men knappast så mycket att det blir hälsofarligt. Men man ska helst inte köra mikron på högsta effekt i till exempel tio minuter i onödan, säger Kettil Svensson.

Leta efter symbolerna

Matlådor och andra plastförpackningar som testats för värme är märkta med en symbol som förklarar att den antingen är gjord för mikrovågsuppvärmning eller är säker tillsammans med livsmedel vid högre temperaturer.

– Glas och gaffel- symbolen, till exempel, visar att produkten är säker, och uppfyller de krav som finns i ett antal livsmedelsförordningar. Men vill man vara säker på att lådan klarar uppvärmning brukar man hitta mikrovågssymbolen, den liknar ett kärl med värmevågor eller så kan det stå ”for microwave use”. Man bör dock notera att locket till ett mikrovågskärl inte alltid klarar samma temperatur som kärlet självt. Kolla därför märkningen på locket, säger Kettil Svensson.

Han förklarar att det även finns symboler för diskhänvisning, men att alla material som klarar uppvärmning i mikro också går att diska i diskmaskinen eftersom det oftast handlar om lägre temperaturer.

För 15-20 år sedan skrevs det mycket i medier om ämnet bisfenol A i att plasten polykarbonat som då fanns i nappflaskor var farlig. Nu har kunskapen om skadliga ämnen i plast kommit längre i utvecklingen.

– Jag var väldigt inblandad i den diskussionen för många år sedan när jag arbetade med miljöfrågor åt Apoteket, eftersom de säljer nappflaskor. Sådana flaskor säljs absolut inte i dag då vi vet att materialet kan frisätta farlig bisfenol A. Och det är precis likadant med andra produkter som säljs som har med livsmedel att göra, säger Bertil Krakenberger.

Läs mer: Här ska framtidens material produceras

Bisfenol A har använts i genomskinliga sportflaskor av polykarbonat men många är nu ”BPA-free” det vill säga att de saknar bisfenol A. Bisfenol A används dock i lacken i konservburkar, men nivåerna är så små att det inte blir skadligt.

Bertil Krakenbergers bästa tips är att köpa miljömärkta produkter.

– Då vet man att alla farliga ämnen är omhändertagna, säger han.

Ellinor Molin

Mer om: Plast Matlåda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer