Royole Flexpai är världens första vikbara mobil

2018-11-06 12:05  

Uppstickaren snor åt sig rampljuset genom att bli först på marknaden med en telefon med vikbar skärm. Den nästan åtta tum stora telefonen går att fälla ihop på mitten.

Om bara några få dagar kommer Samsung att visa upp sin omtalade vikbara mobiltelefon. Den sydkoreanska tungviktaren hoppades bli först på marknaden, men ser sig nu slagen av en amerikansk nykomling.

Förra veckan presenterade nämligen startupföretaget Royole vad de hävdar är världens första mobil med vikbar skärm. Deras Flexpai har en skärm på 7,8 tum som går att vika på mitten.

Läs mer: Bekräftat: Då visar Samsung upp vikbar mobil

Flera teknikjournalister har blivit inbjudna för att känna och klämma på mobilen och The Verge konstaterar att tekniken fungerar som utlovat.

”Det ska sägas att kvalitetsmässigt är skillnaden milsvid mot en modern flaggskeppstelefon, men det här är ändå den första vikbara telefonen jag sett med mina egna ögon”, skriver The Verges reporter och konstaterar samtidigt att operativsystemet har en hel del barnsjukdomar.

Royole grundades av en grupp ingenjörer från Stanford och har själva utvecklat tekniken bakom den böjliga AMOLED-skärmen som ska klara av minst 200 000 vikningar. Sedan starten för sex år sedan har de tagit in 10 miljarder kronor i riskkapital för att utveckla konceptet.

Läs mer: Samsung ryktas döda notch-design 2019 med Galaxy S10

Flexpai har redan släppts på bred front i Kina, och de första leveranserna till Europa och Nordamerika ska ske under december. Instegspriset på mobilen ligger på 1 388 euro, vilket motsvarar drygt 14 000 kronor.

Teknisk specifikation

Operativsystem: En variant av Android som kallas för Water OS.

Chip: Snapdragon 8150.

Batteri: 3 800 mAh.

Skärm: AMOLED med 1920 x 1440 i upplösning i utfällt format.

Lagring: 128/256 GB.

Ram: 6/8 GB.

Kamera: Ett 20 MP telelins och en 16 MP vidvinkellins.

Pris: 1 300 dollar.

Simon Campanello

Mer om: Royole mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer