Rost gör rostfria knivar slöa

2009-01-20 23:00  

Ordet "rostfritt" är missvisande. Det borde bytas ut mot "rosttrögt", skriver en läsare i sitt svar på frågan om man bör låta bli att diska sina köksknivar i diskmaskinen.

Fråga:

En mig närstående persondiskar inte sina köksknivar i diskmaskin. Han säger att det är allmänt känt att diskmaskinen förstör skärpan på knivarna. Själv maskindiskar jag alltid mina knivar, och har aldrig märkt något. Finns det någon rimlig anledning till att inte köra knivarna i diskmaskin? Beror det på val av diskmedel?

Bengt Egard

Svar:

Anledningen till att inte diska knivar i diskmaskinen är att där finns en utomordentligt korrosiv miljö med vatten, värme och salter. Knivarna rostar, helt enkelt. Det räcker med någon hundradels millimeter korrosion på eggen för att man ska uppleva den som slö. Man ser dock sällan rosten, eftersom man nöter och sköljer bort de rödbruna korrosionsprodukterna.

Det svenska ordet ”rostfritt” är missvisande. Det borde heta ”rosttrögt”, och det finns en hel skala av stållegeringar med olika rostbenägenhet. Knivtillverkarna kompromissar mellan korrosionsmotstånd och slipbarhet. Ett stål som har goda korrosionsegenskaper går tyvärr inte att slipa lika vasst som renare kolstål. Knivfabrikanterna väljer oftast goda korrosionsegenskaper för konsumentmarknaden och god slipbarhet för proffsmarknaden.

Om du har en kniv som går bra att diska i diskmaskinen så har du säkert aldrig upplevt hur vass en kniv kan vara. Om man inte vill kompromissa så ska man ta fram den stora plånboken och köpa en keramisk kniv.

Stefan Almström, Borås

Nu över till veckans nya frågor:

Fråga:

Appropå disk. Hur fungerar egentligen en diskmaskin? Jag har letat, men bara fått fram hur man kopplar in den och vilka funktioner som finns.

Madeleine Jarlhed

Fråga:

Jag såg i Ny Teknik2009:01 att jag fått svar från Carola Mattson på min fråga om gula golfbollar syns bättre när det skymmer. Mycket bra, tack! Jag förväntade mig dock att svaret också skulle innehålla något om skymningsljuset. Så mina följdfrågor blir:

På vilket sätt skiljer sig skymningsljuset från ljuset mitt på dagen beträffande den spektrala sammansättningen? Och vilka konsekvenser får detta för hur vi människor uppfattar en gul boll? Jag menar, varför är inte alla golfbollar gula, om nu ögat är mer känsligt för gult ljus? Varför syns vita bollar bäst mitt på dagen?

Nils Thorell

Fråga:

Vi har en mikrovågsugnmed en funktion som jag undrar över. Det är ”automatisk uppvärming av dryck”, exempelvis kaffe i en kopp.

Jag ställer in en fylld kaffekopp och trycker på en gul knapp. Efter ett pling är kaffet uppvärmt till 77 grader. Hur vet ugnen när det är dags att slå av?

Lennart Wahlström Umeå

Fråga:

Jag hörde i ett radioreportageatt vanliga mjölkkor släpper ut metangas motsvarande en stor personbils förbrukning. Utsläppen sker mestadels med utandningsluften, men även med fisar. Skulle det gå att i ventilationen i en ladugård skilja ut metangasen från övrig luft och använda den för uppvärmning eller elproduktion? Metanmolekylen är så vitt jag vet mycket större än övriga luftmolekyler, och borde gå att filtrera genom ett membran.

Hasse Lorentzon, Lidköping

Skicka in era svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer