Resa till Mars ska ge svar om utomjordiskt liv

2018-04-27 15:03  
Bild från ytan på planeten Mars tagen av Nasa landfarkost Pathfinder. Foto: NASA/JPL

Nasa och ESA siktar på att ta sig till Mars för att kunna undersöka utomjordiskt liv.

Under torsdagen gick Nasa och den Europeiska rymdorganisationen ut med information om att de nu startar ett nytt samarbete för att utreda en framtida resa till Mars. Uppdraget går ut på att hämta stenar och jord från den röda planeten för sedan ta dem till jorden, skriver The Independent.

Syftet med en sådan resa är att undersöka jordproverna från Mars för att forska vidare om huruvida planeten har förutsättningar för utomjordiskt liv.

Att ta sig till Mars har visat sig vara en mycket svår uppgift. Senaste försöket i mars 2016 slutade i stor besvikelse när rymdsonden Schiaparelli förlorade kontrollen och kraschade ner på planeten.

Läs mer: Superteleskopet har lyft – ska upptäcka 20.000 planeter

Nasa har tidigare skickat flera saker till Mars, bland annat landfarkosten Curiosity som har undersökt och tagit bilder på Mars. Men de har aldrig skickat tillbaka något från Mars. Ett sådant uppdrag är extremt mycket svårare.

För att genomföra en sådan plan krävs tre uppdrag. Först att en farkost skickas till Mars för att samla prover, sedan ska dessa prover hämtas och skjutas upp i Mars omloppsbana, för att sedan plockas upp av en större farkost som kan ta dem tillbaka till jorden.

Thomas Zurbuchen från Nasa är en av de ansvariga forskarna på projektet och menar att ett sådant uppdrag är en stor utmaning, men att det är möjligt och kommer ge dem helt nya insikter om jorden och Mars.

Christoffer Bertzell

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer