Populärteknik

Pentagon bekräftar ännu ett oidentifierat föremål

Tidigare har USA:s försvarsdepartement offentliggjort tre filmer med olika flygande objekt. Nu bekräftar de att ännu ett märkligt klipp är filmat av flottans fartyg.

Publicerad

Under nära 80 år höll amerikanska myndigheter fast vid att inte kommentera de observationer av oförklarliga flygande föremål, som började rapporteras in av piloter redan under andra världskriget. Men de senaste åren har hållningen plötsligt förändrats.   

CNN rapporterade 2019 att den amerikanska flottan hade gått ut med riktlinjer till sina piloter kring hur de skulle rapportera in UFO:s. Och förra året bekräftade Pentagon tre filmer som autentiska militära observationer. Det handlade dels om två tillfällen under 2015 samt ett flygande föremål fångat på bild 2004. USA:s försvarsdepartement publicerade filmerna.

Nu går Pentagon ut med ännu en observation. Det handlar om en läckt film som spelades in av utrustning ombord på örlogsfartyget USS Omaha utanför Kaliforniens kust. Klippet från den 15 juli 2019 visar ett pyramidformat föremål som rör sig på låg höjd innan det tycks försvinna ner i vattnet.

"Jag kan bekräfta att videon filmades av flottans personal och att the UAPTF (Unidentified Aerial Phenomena Task Force) har tagit med den i sina pågående utredningar", skriver Pentagons talesperson Susan Gough i ett mejl till the Debrief.

Hon ville dock inte uttala sig om huruvida UAPTF hade klassificerat det flygande föremålet som oidentifierat. Enligt the Debrief var USS Omaha bara en av flera farkoster som observerade ovanliga flygande objekt inom övningsområdet, och publikationen hävdar vidare att både flottans säkerhetstjänst såväl som FBI genomförde undersökningar kring händelsen.