På jorden finns inget som är helt svart

2015-10-21 14:39  
Det enda som är helt svart är universums svarta hål. Foto: American Chemical Society

Se videon som förklarar varför svart inte är någon färg.

Rent fysikaliskt är inte svart någon färg. Och på jorden finns det ingenting som är helt svart.

Det enda som uppfyller den fysikaliska definitionen av svart är universums svarta hål. Alltså koncentrationer av materia med en så stor gravitation att ingenting kan lämna dem. Exempelvis de fotoner som när de reflekteras av ett föremål når ögat och skapar ett synintryck vars färg bestäms av ljusets våglängd.

En helt svart yta reflekterar alltså inga fotoner och är därför osynlig.

I den nya videon What is the blackets black? från American Chemical Society ges underhållande svar på den frågan och andra som handlar om färger.

Det svartaste materialet som framställts på jorden reflekterar endast 0,035 procent av ljuset som riktas mot det. Det heter Vantablack och består av tätt packade kolnanorör. När ljus riktas mot det tränger fotonerna in i utrymmet mellan rören där de absorberas och omvandlas till värme.

Ett passande familjenamn på svart kan därför vara fotonfälla i stället för färg, föreslår Gizmodo.

Syftet med att framställa så svarta material som möjligt är bland annat för att använda dem som beläggning i rymdteleskop där minsta ljusreflektion kan störa de instrument som används.

Jan Melin

Mer om: Svart hål Färg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer