Örnfossil kan tillhöra en av jordens äldsta rovfågelarter

2021-09-30 13:15  

Forskare har identifierat en ny art av örnar som levde för drygt 25 miljoner år sedan. Archaehierax sylvestris är därmed en av de äldsta örnliknande rovfågelarterna som har funnits.

Det är ovanligt att ens hitta ett ben från en uråldrig örn. Forskare vid australiska Flinders University har hittat ett välbevarat skelett med hela 63 ben som har tillhört den nyligen namngivna Archaehierax sylvestris (betyder ungefär ”skogens uråldriga hök”, baserat på antik grekiska) i södra Australien. 

Rovfågeln levde för drygt 25 miljoner år sedan och ska ha varit den största örnen under det sena oligocen i Australien. Den var lite mindre och smalare än en kilstjärtsörn, Australiens största rovfågel som har ett vingspann på cirka 2,3 meter och kan väga upp till strax över fem kilo.

Örnens vingar var korta sett till rovfågelns totala storlek, samtidigt som dess ben var relativt långa. Detta ska ha varit gynnsamt för ett liv i skogen. Fågeln tycks ha varit rörlig, men inte ha kunnat flyga särskilt snabbt. Det tyder på att den sannolikt var specialiserad på bakhållsjakt.

En helt egen gren av örnfamiljen

Med ett fotspann på nästan 15 centimeter ska örnen ha kunnat fånga byten stora som en liten hund eller stor katt, enligt doktoranden och studiens huvudförfattare Ellen Mather. Forskargruppen tror att fågeln kan ha jagat exempelvis koalor och pungråttor som levde i träden runt en sjö i regionen.

Forskarna bakom studien ser det som osannolikt att rovfågeln har en direkt koppling till någon i dag levande art av örnar. Det verkar i stället som att den har tillhört en alldeles egen gren av örnfamiljen.

Studien “An exceptional partial skeleton of a new basal raptor (Aves: Accipitridae) from the late Oligocene Namba formation, South Australia” har publicerats i Historical Biology.

Ania Obminska

Mer om: Australien Fossil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer