Nya sandaler gör virtuella promenader verkliga

2017-01-04 13:15  

CES 2017. Hur gör man virtual reality mer verkligt? Genom att låta vr-användarna ”känna” vilket slags material som de går på, tror bolaget Cervo.

Virtual reality-tekniken har onekligen gått framåt under de senaste åren, men här är en pryl som ska låta användarna ta helt nya kliv in i de virtuella världarna.

Företaget Cervo har utvecklat en slags skor – eller snarare sandaler – som kan koppla upp sig mot vr-system som Oculus Rift, Samsung Gear Vr och HTC Vive med hjälp av till exempel bluetooth.

Systemet använder sedan bland annat accelerometer, gyroskop och en rörelsesensor med nio axlar för att spåra hur användaren rör sig i vr-miljön.

Läs mer: Svensk teknik ska göra virtuella världar verkligare

Sandalerna har också inbyggda motorer som kan ge haptisk återkoppling i form av olika vibrationer, beroende på vilket material du står på .

Det gör att vr-användarna ska kunna ”känna” om de trampar på snö, trä eller en yta av metall, till exempel.

Läs mer: 5g ska låta vr kapa sladden

”Alla ytor var inte distinkta, men jag kunde faktiskt känna knarret från både trä och snö. Systemet är inte perfekt, men det var rätt coolt”, skriver sajten The Verges reporter Paul Miller efter att ha testat vr-skorna på elektronikmässan CES.

Cervos skor, plus medföljande handkontroller, ska släppas under senare hälften av 2017, och förväntas få en prislapp på motsvarande cirka 9 000 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: CES VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer