Nya kraftfulla batterier till Formel E

2016-09-30 11:00  
Batterierna i Formel E-bilarna ger idag 28 kWh vilket ska ökas till 54 kWh om två år. Foto: Williams Advanced Engineering

McLaren ersätter Williams som batterileverantör till tävlingarna med eldrivna racerbilar.

Det internationella bilsportförbundet FIA har valt McLaren Applied Technologies som leverantör av batterierna till de eldrivna racerbilarna i Formel E, skriver The Verge.

Kontraktet vanns i konkurrens med bland andra Porsche, Red Bull Technology, Renault och Williams Advanced Engineering som hittills försett Formel E-bilarna med batterier.

De nya batterierna får en kapacitet på 54 kWh vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med de batterier som används i årets tävlingssäsong som börjar i oktober. Då får bilarna dubbelt så lång körsträcka vilket gör att stallen inte längre ska behöva byta bil efter halva loppet.

Batterierna ska även kunna ge en effekt på 220 kW vilket är 50 kW mer än idag vilket kan öka toppfarten som idag är omkring 250 km/h.

Men kontraktet med McLaren gäller bara under två tävlingssäsonger. På grund av den snabba batteriutvecklingen vill inte FIA binda sig till en leverantör under längre tid.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer