Ny Teknik-profil blir doktor - på riktigt

2017-02-15 14:10  

I nästan 40 år har Kaianders Semplers berättat om världen för Ny Tekniks läsare. Nu hyllas han för sina insatser inom vetenskaplig kommunikation.

I maj blir mångårige Ny Teknik-medarbetaren Kaianders Sempler hedersdoktor vid Chalmers Tekniska Högskola. Utmärkelsen blir faktiskt hans andra doktorsgrad. Den första vid det så kallade ”Brentwick University” köpte han på internet, som en del av en artikel för att undersöka handeln med falska titlar. Nu är situationen annorlunda:

– En dam ringde och berättade när jag satt på bussen. Jag tror jag skrek lite grann av rörelse, passagerarna runt omkring undrade vad som pågick, säger Kaianders Sempler.

– Jag sa: ”Stort tack, vad ska jag göra?”. Jag fick gå till något tjusigt ställe med massa frackar, där de mätte min skalle, och till en guldsmedsbutik och för att prova ut stolek för ringar. Det är så konstigt, blir man hedersdoktor får man hatt och ring.

I motivationen till utmärkelsen lyfter Chalmers upp Kaianders Semplers mångåriga gärning som folkbildare inom naturvetenskap och teknik. Vid sin egen tid på lärosätet utbildade sig Kaianders till arkitekt, eftersom han såg yrket som ett sätt att kombinera konst och matematik. Men studierna i arkitektur blev aldrig klara, och efter att ha läst matematik satsade han på illustratörsyrket.

I Ny Teknik medverkar han som serietecknare och med artiklar om olika tekniska och vetenskapliga genombrott som han illustrerar. Själv beskriver han sitt arbete som ett sätt att förklara världen, för sig själv och andra. Efter att ha läst om Pythagoras i Bertrand Russels bok Västerlandets filosofi bestämde sig Kaianders för att resa i Pythagoras fotspår - och berätta om sin resa i tidnigen. Han har också berättat om Tycho Brahe, Winston Churchills hemliga verkstad och Japans förste kärnfysiker.

– Jag insåg att matematik eller naturvetenskap inte bara är som det är, utan att det humanistiska finns med. Saker sker inte i tomrum. Det är magiskt att åka till platser där stora händelser skett.

Här kan du läsa Kaianders artiklar.

Kaianders Sempler

Tecknar helst med: ”Blyertspenna, jag har min gamla typ av arkitektpenna med mjukt bly och 2-3 millimeters stift”.

Svårast att teckna: ”Det lättaste är att rita hus, det svåraste att rita moln”.

Ritar gärna: ”Någon typ av arkitektur. Om jag är någonstans och ser en bro eller en kyrka så brukar det vara tacksamma motiv”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer