Ny produkt gör att tänderna läker sig själva

2018-04-16 13:30  
Foto: Grafik från forskningsrapport.

Forskare har uppfunnit en produkt som stimulerar återväxten av tandemalj. En upptäckt som kan revolutionera behandlingen av hål i tänderna.

Den nya behandlingen baseras på peptider, alltså korta kedjor av aminosyror som länkas samman med peptidbindningar och som inte är långa nog för att betraktas som fullständiga proteiner.

Forskarna vid Washingtons universitet har skapat en artificiell emalj och försett den med vanliga dentalskador. När peptiderna applicerats på skadan har en remineralisering av emaljen skett. Alltså att skadan på tanden börjar läka samman.

Så skapas emalj

Mänsklig emalj skapas av en cell som heter ameloblast. Dess proteiner bildar emaljen innan tänderna vuxit ut. Så snart tanden lämnat tandköttets skydd upphör emaljbildningen och våra tänder lämnas fria att attackeras av socker och syror.

Vår saliv och till exempel fluortandkräm mildrar attackerna, och kan i viss mån remineralisera emaljen, men när det väl har gått hål i tanden är tandläkarbehandling det enda alternativet. Något som bekant medför både borrning och fyllning hålet.

Inte slutet för tandborren

Den nya behandlingen kommer inte innebära slutet på rotfyllningar och smärtsamma borringrepp. Istället tänker sig forskarna en daglig behandling, kanske i form av gel eller tandkräm, som behandlar små håligheter i emaljen, skador som i dagsläget behandlas av tandläkare.

Forskarna har publicerat sin forskning på ACS, och går att läsa här.

Måns Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer