NSA varnar för kvantdatorerna

2016-02-04 14:13  
Den mest kraftfulla kvantdatorkretsen från D-Wave har drygt 1 000 kvantbitar och används bland annat av Googles forskare. Foto: D-Wave

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA varnar nu för att kvantdatorer kan göra kryptering verkningslös.

Skandalomsusade National Security Agency, NSA, som bland annat utfört olaglig massavlyssning av telekommunikationer varnar nu företag och myndigheter som hanterar känslig data för kommande kvantdatorer. Säkerhetsmyndigheten anger inte när den tror att dessa datorer kan bli tillräckligt kraftfulla för att knäcka dagens krypteringsmetoder. I alla fall inte officiellt, skriver MIT Technology Review.

"Men den ökade forskningen om kvantdatorer har nått tillräckliga långt för att NSA måste agera nu", skriver myndigheten i ett dokument.

Vad som ska göras är ännu osäkert men NSA råder företag att bygga nya system som kan använda algoritmer som tros vara säkrade mot attacker från stora kvantdatorer.

De kvantdatorer som hittills presenterats har som mest drygt tusen kvantbitar (qubit) och är främst experimentmaskiner. En sådan från företaget D-Wave används av forskare vid Google som tror att en fullt användbar kvantdator kan finnas på plats inom några få år, skriver MIT Technology Review.

Att knäcka dagens vanligaste kryptonycklar betraktas emellertid som en av de svåraste uppgifterna för en kvantdator och forskarnas gissning är att det behövs maskiner med flera hundra miljoner kvantbitar för att lyckas med det.

Jan Melin

Mer om: Kvantdator NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer