Nintendos nya satsning: leksaker i wellpapp

2018-01-18 13:00  

Bygg en motorcykel, ett fiskespö eller en robotdräkt till succékonsolen Switch.

Med tio miljoner sålda enheter på bara tio månader har spelkonsolen Nintendo Switch blivit en succé. Ifjol kom titlar i de populära serierna The Legend of Zelda och Super Mario. I år? Då kommer kartongleksakerna.

Nintendo kommer att sälja färdigskurna kartongbitar i en ny produktserie de kallar Labo. Användaren får sedan själv sätta ihop bitarna till olika prylar. Därpå ansluts Switch-konsolen och/eller dess kontroller. På tv:n eller på den lilla skärmen (Switch kan användas som både bärbar konsol och hemkonsol) spelar man spel speciellt designade för kartongleksakerna.

Kombinationen av kartong och Switch kan till exempel göra en enkel wellpappkonstruktion till ett piano. Det fungerar eftersom en infraröd kamera i en av handkontrollerna (som man i detta fall placerar i ett särskilt fack på kartongpianot) läser av vilka papptangenter som trycks ned.

Läs mer: 10 miljoner sålda Nintendo Switch

När Labo släpps i april kan man bygga fiskespö, fjärrstyrda bilar, motorcyklar, interaktiva hus och till och med en robotdräkt – alla med sina egna spelupplevelser till.

Leksaker i kartong är kanske inte det första man associerar Nintendo med, men faktum är att den här typen av idéer finns djupt inbäddat i bolagets dna. Före de blev kända som spelutvecklare gjorde de en hel hoper mer eller mindre galna leksaker (det är till exempel inte första gången de använder kartong till sina produkter). Även på senare år har de satsat på olika typer av prylar till sina spelmaskiner. Till Wii kom till exempel en balansbräda som blev en oväntad storsäljare.

Peter Ottsjö

Mer om: Nintendo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer