Nästan var fjärde överväger lämna Facebook

2017-12-28 14:02  
Foto: Frank Merfort / Alamy, TT

Nästan var fjärde Facebook-användare överväger att minska sin närvaro, eller helt stänga sitt konto.

– Det är en del i en trend, säger Tero Marjamäki på Sveriges annonsörer.

Branschorganisationen har i en Novusundersökning tillfrågat drygt 1|000 svenskar om deras medievanor. Där uppger 23 procent att de planerar att fly Facebook. Det är oklart varför, eftersom undersökningen inte tar fasta på skälen.

– Men vi kan se att många generellt sett minskar ner på det digitala och går tillbaka det analoga. Det ser vi även hos annonsköparna. Man överväger vilka kanaler man använder, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges annonsörer, och tillägger att varslet bör tas med en nypa salt:

– Vi får se om folk kommer att fullfölja detta.

Läs mer:

Läs mer: Tidigare Facebook-chef: Sociala medier sliter sönder oss

Facebook vill inte uppge hur mycket pengar man tjänar på att sälja annonser mot den svenska marknaden, men ekonomi-sajten Breakit uppskattar att socialmediejätten drog in över en miljard kronor på annonsintäkter i Sverige under 2016.

Enligt samma källa hade man då omkring 5,9 miljoner användare i Sverige. Om en knapp fjärdedel av dessa lämnar innebär det åtskilliga hundra miljoner kronor i minskade annonsintäkter.

Frågan är vad det betyder för den svenska annonsbranschen om användarna väljer att lämna Facebook.

– För våra medlemmar innebär det att man får se över hur man ska nå dem som väljer andra vägar för att ta in sin omvärld, om det nu blir tidningar och tv eller andra kanaler som ökar, Tero Marjamäki.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer