Nasas ”skattkarta” visar vatten ett spadtag under Mars yta

2019-12-13 10:00  

På delar av Mars finns is bara ett par centimeter under ytan, enligt forskare på Nasa. Upptäckten kan göra det mycket enklare att besöka vår grannplanet.

Om vi i framtiden ska kolonisera Mars kommer tillgången till vatten att vara avgörande. Både som dricksvatten och för att kunna utvinna exempelvis raketbränsle.

Att det finns vatten på vår grannplanet är känt sedan länge, men nu har forskare på Nasa släppt vad de kallar en ”skattkarta”där de kartlagt hur lättillgänglig isen under ytan är. Den har publicerats som en del i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Geophysical Research Letter.

”Du skulle inte behöva någon grävmaskin för att gräva upp isen. Du kan använda en spade. Vi fortsätter att samla in data om var is finns begravd på Mars, för att försöka hitta den bästa landningsplatsen för astronauter”, säger Sylvain Piqueux, huvudförfattare till rapporten, i ett uttalande.

Läs mer: Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

Forskargruppen har använt data från två rymdsonder, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) och Mars Odyssey. De har använt sig av data från bland annat värmesensorer, radar och ett specialverktyg ombord på Odyssey som är till för att hitta fickor med is under ytan.

På kartan pekar forskarna ut lämpliga ställen för en Mars-expedition att landa på, eller där en eventuell framtida forskningsbas skulle kunna byggas. En sådan tänkbar plats är en slätt på Mars norra halvklot som kallas för Arcadia Planitia.

Simon Campanello

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer