Nasa-chef: Första människorna på Mars blir kvinnor

2019-03-13 14:26  
Foto: NASA/JPL-Caltech, Youtube

När Nasa skickade sin besättning till månen på Apollo-uppdraget såg fördelningen mellan män och kvinnor bland astronauter väldigt annorlunda ut jämfört med i dag. Nu bekräftar Nasa att de första marsianerna antagligen blir kvinnor.

I dagsläget är 34 procent av astronauterna hos Nasa kvinnor. Det är fortfarande mindre än hälften, men bra mycket mer än vid tidigare uppdrag.

Nu säger Nasachefen Jim Bridendstine att det är troligt att det är just kvinnliga astronauter som blir de första människorna på Mars, skriver Science Friday.

I intervjun säger Jim Bridendstine det även med stor sannolikhet blir en kvinna som sätter nästa fot på månen. ”Nasa har sett till att ha en bred och mångsidig uppsättning av talanger, och vi ser fram emot den första kvinnan på månen” säger Bridendstine.

Den 29 mars (månaden inte planeten), infaller nämligen ”First all-female spacewalk” där astronauterna Anne McClain och Christina Koch ska arbeta med ”uppgraderingar på utsidan” av internationella rymdstationen.

Ännu finns inga tidsangivelser när dessa uppdrag ska bli verklighet, och Bridendstine avslöjar inte mycket i sitt uttalande. Däremot så tros det finnas uppdrag planerade eftersom det annars vore osannolikt att redan prata om besättningsmedlemmar.

Ellinor Molin

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer