Miraklet – ingen omkom i explosionen på motorvägen

2018-02-16 14:50  
Ingen omkom efter den här enorma explosionen på motorvägen. Foto: Liveleak

Bilisterna på Beijing-Harbin Highway inser inte att den kraschade tankbilen har läckt ut något livsfarligt. Plötsligt antänds gasolen – och märkligt nog överlevde alla i klippet.

En tankbil lastad med gasol körde av vägen på Beijing-Harbin Highway i Kina. The Drive rapporterar att LPG (Liquefied Petroleum Gas, den engelska benämningen på gasol) läckte ut på motorvägen och kort därefter antändes den av en gnista. Elbollen ser dödlig ut, men mirakulöst nog omkom inga av bilisterna i klippet.

Gasol som transporteras i bulkform med långtradare har komprimerats och kondenserat till vätska. 250 liter gas omvandlas till 1 liter vätska, volymen ökar dock när temperaturen stiger. Den förvaras vanligtvis under övertryck, och trycket i tankarna ligger mellan 5-10 bar på sommaren och cirka 1-4 bar på vintern. Det får vätskan att läcka ymnigt vid en reva i tanken. Och att gasolen är extremt lättantändlig är inte den enda dödliga egenskapen.

Olyckan när luftskeppet Hindenburg exploderade i New Jersey 1937 var dramatisk, men trots den enorma eldbollen överlevde 62 av de 97 personerna ombord. Eftersom vätgas är lättare än luft strävade elden uppåt. Så beter sig inte LPG. I gasform är gasolen dubbelt så tung som luft, och det här innebär att gasen kan rinna ned för sluttningar och lura i diken och dagvattenbrunnar – i väntan på en gnista. Det är förklaringen till att en så lång sträcka av motorvägen brinner i klippet från Kina.

En av de allvarligaste gasläckorna till följd av en trafikolycka inträffade 1978 vid den spanska campingplatsen Los Alfaques, nära Tarragona. Tankbilen var lastad med 23 ton flytande propen. Själva olycksförloppet är oklart, men när vätskan läckte ut så bildades ett stort vitt moln som fascinerade många av de omkring tusen semesterfirarna. Molnet drev in över campingen och vidare in i det lokala diskoteket. Man tror att det var där som gasen antändes, och elden rusade tillbaks till sin källa. 217 personer dog och ytterligare 200 brännskadades allvarligt. Campingplatsen är i dag raderad.

John Edgren

Mer om: Explosion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer