Miljardlån till Northvolt

2020-07-29 10:59  
Investeringarna i svensk miljöteknik ökar raskt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har tagit upp lån på 1,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 14 miljarder kronor.

Pengarna lånas från ett konsortium bestående av kommersiella banker, pensionsfonder och andra finansiella institutioner.

Därmed har Northvolt totalt dragit in över tre miljarder dollar i finansiering, bestående av både lån och pengar från försäljning av aktier.

"Stark drivkraft bakom elektifieringen"

Tidigare i juli kom nyheten om Northvolt har tecknat ett avtal med tyska biljätten BMW värt två miljarder euro, cirka 20 miljarder kronor.

- Drivkraften bakom elektifieringen är starkare än någonsin. Våra kunder är i behov av stora volymer av högkvalitativa batterier med ett lågt CO2-fotavtryck. Europa måste därför bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stötta dem, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt, i ett pressmeddelande.

Northvolt, vars litiumjonbatterier bland annat ska produceras i Skellefteå, siktar nå att nå en 25-procentig marknadsandel i Europa till 2030.

Tillverkningen av batterier i den tänkta fabriken i Skellefteå är planerad att starta år 2024.

Ny Teknik

Mer om: Northvolt Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer