Microsoft lanserar billiga datorn Surface Laptop Go

2020-10-02 10:45  

Microsofts nya bärbara Surface Laptop Go tar upp kampen med billigare datorer av Chromebook-typ.

Igår torsdag presenterade Microsoft höstens nyheter i produktlinjen Surface. Gårdagens stora dragplåster var den helt nya Surface Laptop Go, som är Microsofts billigaste bärbara dator hittills.

Med ett startpris på drygt 7 600 kronor är nya Surface Laptop Go Microsofts svar på prispressande Chromebook-datorer från tillverkare som Acer, Asus och HP.

10:e generationens Intel-processorer

Många Chromebook-modeller är förvisso billigare, men Surface Laptop Go erbjuder en annan typ av prestanda än majoriteten av dessa datorer. Surface Laptop Go kommer med 10:e generationens Intel i5 Core-processorer, 4 eller 8 GB LPDDR4x RAM och en minneskonfiguration på 64 GB (eMMC) eller 128 GB/256 GB (SSD).

För att få 8 GB i RAM och SSD-diskar måste man dock vara beredd på en högre prislapp om 9 499 eller 11 669 kronor.

Ovanligt lätt laptop

12,4-tumsskärmen har en upplösning på 1536 x 1024 pixlar, och bildförhållandet 3:2. Datorns tangentbord är fullstort och har en slaghöjd på 1,3 millimeter. Batteritiden, som är a och o för laptops, ska enligt Microsoft uppgå till 13 timmar.

En annan detalj som sticker ut är vikten. Surface Laptop Go väger 1,1 kilo, vilket gör den lättare än många andra datorer i samma storleksklass.

Nya Microsoft Surface Laptop Go landar i svenska butiker 27 oktober.

Uppdaterad hybriddator

Under torsdagen lanserade Microsoft också en färsk version av ARM-baserade Surface Pro X. Den uppdaterade Surface Pro X har utrustats med Microsofts nya SQ 2-processor. Det är i grund och botten en skräddarsydd version av Qualcomms systemkrets Snapdragon 8cx Gen 2 5G, dock utan stöd för 5g. Surface Pro X erbjuder istället 4g-uppkoppling.

Stöd för x86-program

En annan intressant nyhet är att Microsoft också introducerade x64-emulering till Surface Pro X. Det innebär att hybriddatorn ska kunna köra alla typer av Windows-program, oavsett om det rör sig om 32- eller 64-bitarsversioner av ARM-appar eller programvara för x86-arkitektur. Det nya emuleringsverktyget rullas dock ut först "senare i år", enligt Microsoft.

Surface Pro X kommer med två usb c-portar, upp till 16 GB i RAM och en 13-tumsskärm med upplösningen 2880 x 1920 pixlar. Startpriset ligger på cirka 19 000 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Microsoft Surface

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer