Meteorit med diamanter från förlorad planet avslöjar bevis om solsystemet

2018-04-18 11:24  

Ett fynd av utomjordiska diamanter bekräftar teori om hur planeter uppstår.

Meteoriten, som kallas Almahata Sitta, slog ner i Sudan 2008. Den har visat sig ha ett innehåll som kan ge fascinerande kunskap, skriver den brittiska tidningen The Independent.

Inuti meteoriten har forskare funnit diamanter som visar spår från tiden när vårt solsystem skapades, visar undersökningar. Detta har resulterat i att forskarna nu har fått sitt första fysiska bevis för deras teori om hur planeter, som jorden, blev till.

Professor Philippe Gillet på EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) förklarar teorin om att innan vårt solsystem strukturerades upp som planeter, bestod det av större planetbitar som genom kollisioner formades till vad vi i dag kallar planeter.

Ovanlig meteorit

Denna meteorit tillhör en ovanlig sort som kallas ureilite och är rik på kol med små klusterformationer av diamanter som genom noggranna studier kan berätta meteoritens historia.

Forskargruppen har därför kunnat fastställa att diamanterna blev till under enormt tryck, över 20 gigapascal, vilket innebär att de har skapats inuti en stor planetlik massa från solsystemets första 10 miljoner år.

Sedan dess har meteoriten rört sig i solsystemet under miljarder år, tills att den kraschade ner på jorden för tio år sedan.

 

Christoffer Bertzell

Mer om: Meteorit Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer