Livet på Mars – dröm eller mardröm?

2021-02-24 14:06  

Utmaningarna är otaliga – men ändå vill många dit. Utställningen ”Moving to Mars” på Tekniska Museet ger en bild av hur det vore att resa till, och leva på, den röda planeten.

Resan till Mars tar sju månader. Det är något helt annat än att ta sig till ISS, där restiden räknas i timmar. Att leva så länge i tyngdlöshet är en av de stora utmaningarna med resan till och från Mars som tekniken måste lösa.

På utställningen syns en modell: dräkter som hela tiden stimulerar musklerna, för att de inte förtvina under den långa resan.

– Men trots dräkterna skulle man behöva träna två gånger om dagen för att inte förlora muskelmassa i tyngdlösheten, säger museiintendenten Jenny Attermark.

Läs mer: Astrofysikern: ”I alla scenarier tar vårt universum slut” 

Måste leva i skyddande skal

Det ser ut som en stenig öken på jorden – de bilder på Mars yta som projiceras på en stor vägg på utställningen. Vid väggen får besökaren också känna hur det luktar på planeten genom en parfym som tagits fram utifrån Nasas beskrivningar av Mars doft: mineralisk, metallisk, vulkanisk och jordig.

Men trots likheten med en öken på jorden är förhållandena helt annorlunda. Medeltemperaturen är runt minus 60 grader, och det finns nästan inget syre i atmosfären. I stället finns mycket koldioxid, stark strålning, och enorma sandstormar.

– Man måste leva i skyddande skal, allt bygger på att kapsla in sig, säger Jenny Attermark.

Fast sandstormarna kanske kan användas till de Mars-boendes fördel. Flera världsledande arkitektkontor har nämligen gjort prototyper för hur Mars-bostäderna kan se ut. En modell är att bygga hus på de mest sandstormsdrabbade platserna för att sanden ska omsluta huset och därmed skapa en skyddande barriär.

Har med sig 3d-skrivare

Till skillnad från exempelvis livet på ISS, där leveranser av förnödenheter sker relativt ofta, kan Marsresenärerna inte räkna med någon sådan lyx. Allt som behövs måste de ta med sig – vilket skapar stora utmaningar när det handlar om att exempelvis bygga hus.

– Den vanligaste modellen är att ha med 3d-skrivare som använder den vulkaniska jorden som byggmaterial, säger Jenny Attermark.

Utmaningarna är inte bara ingenjörsmässiga. En fråga är hur vi känslomässigt ska hantera avståndet till jorden under så lång tid. En lösning kommer i form av två par handskar med doftkapslar, av den brittiska designern Anna Talvi.

– Det ena paret har en lukt av nyklippt gräs, och det andra av häst och hö. Det var de dofter hon tänkte att hon skulle sakna. Det är en fin men samtidigt skrämmande tank om hur det kommer vara att vara ifrån jorden under så lång tid, säger Jenny Attermark.

Utställningen öppnar på Tekniska Museet i Stockholm på fredag den 26 februari, och är öppen till 9 januari 2022. Moving to Mars har gjorts av Design Museum i London och Stockholm är det första stoppet på en världsturné.

Läs mer: Nya rymdexpeditioner: Kan de ge svar på Mars mysterier?

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer