LG lanserar batteridriven ansiktsmask

2020-08-28 14:00  
Foto: LG

Teknik från hemelektroniken ska stävja covid-19. Det hoppas LG, som nu presenterar ett batteridrivet munskydd som sägs hålla virus ute.

Munskyddets vara eller icke vara är ett hett ämne här i Sverige. Men om vi lämnar den debatten därhän och tittar på vilka alternativ som finns där ute så handlar det oftast om ganska lågteknologiska lösningar. Det vill LG ändra på och presenterar nu Puricare wearable air purifier – en ansiktsmask som rent designmässigt ser ut som något Hollywoods sci-fi regissörer gärna skulle vilja lägga vantarna på.

Ansiktsmasken bygger på den teknik som LG har utvecklat för olika luftrenare i hem- och kontorsmiljö. Den är utrustad med dubbla hepa-filter, fläktar samt uv-ljus-sterilisering. Enligt den koreanska tillverkaren ska masken känna av bärarens andningscykler och justera fläktarna för att synka detta. Det innebär att de ökar hastigheten för att hjälpa till vid inandning, och tvärtom för att reducera motståndet när man ska andas ut.

Därtill så är masken utrustad med uv-led-ljus som ska döda bakterier.

Läs mer: Innovatören bakom livräddande masken

Rent tekniskt avslöjas inte alltför mycket mer om den högteknologiska masken, men LG säger att systemet drivs av ett batteri på 820 mAh. Det ska ge upp till åtta timmars drifttid i lågintensivt läge och två timmar om systemet går på full effekt.

Masken kommer med ett specialetui där batteriet kan laddas och som är kopplat mot LG:s smartphone-app. Det senare innebär att den skickar meddelande till telefonen när det är dags att byta filter.

Det hela låter riktigt flashigt, men ännu så länge finns det ingen information om hur effektiv LG:s lösning är i skyddet mot covid-19. Teknikjätten har inte heller avslöjat vad ett exemplar kan tänkas kosta utan har bara nämnt att de kommer att säljas mot slutet av året på utvalda marknader.

Felix Björklund

Mer om: LG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer