Ladda mobilen med taklampan

2015-01-20 08:34  
När lysdioden blinkar med en viss frekvens riktas en lampa mot mobilen vars skärm är integrerad med solceller som laddar mobilens batteri. Foto: Alamy

Med solceller i skärmen kan mobilen laddas med lampljus.

Microsofts forskningscenter i Kina har utvecklat en metod för att ladda mobilen med en taklampa. Enligt en forskningsrapport ska laddningen gå lika snabbt som med en normal nätansluten laddare.

I mobilens skärm finns solceller integrerade av liknande typ som utvecklats av företaget Sunpartner.

När mobilen behöver laddas läggs den bara på ett bord där den detekteras av en bildigenkännande kamera som riktar lampan mot mobilen via en styrenhet.

På mobilen finns även en lysdiod som blinkar med olika frekvenser. Ett visst blinkmönster visar att mobilen behöver laddas. Det är först då som lampan tänds och riktas mot mobilen. När batteriet är fullt signalerar lysdioden en annan sekvens som släcker laddlampan.

Men tekniken är ännu i sin linda och forskarna skriver i sin rapport att det är lång väg till en kommersiell produkt.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer