Iphone med usb-c? Lightning-kabeln kan vara på väg ut

2022-05-16 12:44  
Ett minne blott? Om några år kan Lightning-kontakten, här på Iphone 13 Pro, vara utbytt. Foto: Kalle Wiklund

Apple är sist på bollen och sen till partyt. Men nu verkar tillverkaren snart vara redo att lämna Lightning. Åtminstone om man kan tro analytikern Ming-Chi Kuo.

2014 kom en ny typ av vändbar kontakt med ett gränssnitt för datakommunikation och strömförsörjning.

Har vägrat byta i många år

Snart tio år senare har usb-c blivit standard för många dator- och mobiltelefontillverkare. Men likt Asterix och hans galler (åtminstone ur Apples synvinkel) har Iphonetillverkaren sagt nej, och styvnackat hållit fast vid Lightning, en kontakt som är utvecklad av Apple.

Läs mer: Test: Redmi Buds 3 Pro – ”Budgetlurar som krossar konkurrenterna”

Teknikjätten har bland annat argumenterat för att många konsumenter skulle tvingas att byta ut smarta högtalare (med inbyggd laddning), billaddare och andra tillbehör om man fimpade Lightning.

Ny EU-lag på gång

Nu kan Apple tvingas att böja sig för en annan jätte. I slutet av april röstade EU-parlamentet med bred majoritet igenom ett direktiv om att göra usb-c till standard för laddning av elektronik.

Analytikern Ming-Chi Kuo är ett känt namn när det kommer till Apple-prognoser. Enligt Ming-Chi Kuo pågår det ett febrilt utvecklingsarbete bakom lyckta dörrar hos Apple just nu, där man testar att bygga in usb-c-stöd i allt från hörlurarna Airpods, till datormöss och tangentbord.

Det har spekulerats i att Apple i stället ser en framtid framför sig där telefoner och surfplattor är helt portlösa, och laddas trådlöst med hjälp av tillverkarens magsafe-teknik. 

"Trådlös laddning skapar problem"

På Twitter skriver Ming-Chi Kuo att en portlös Iphone i dagsläget sannolikt skulle orsaka fler problem än vad det löser. Detta på grund av rådande begränsningar i tekniken för trådlös laddning, samt hur omogen magsafe-plattformen fortfarande är.

Läs mer: Nya Sony WH-1000XM5 tar brusreducering till nästa nivå

Usb-c är egentligen inget nytt för Cupertinobolaget. Den första Apple-laptopen med stöd för standarden kom 2015.  Tre år senare fick även Ipad Pro usb-c.

Källor: Då kommer Iphone med usb-c

Trots detta dröjer det sannolikt innan vi ser en första Iphone med usb-c. EU-parlamentet talar om en ”längre” övergångsperiod innan det nya direktivet ska börja gälla, för att underlätta för tillverkarna.

Läs mer: Kan ”superzoomen” hos Sony Xperia Mark 1 IV få folk att spola Iphone?

Ming-Chi Kuo skriver att övergången ska ske inom en ”överskådlig framtid”. Enligt affärstidningen Bloomberg kommer Apple sannolikt inte att släppa en telefon med usb-c förrän år 2023 som tidigast.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple USB-kontakt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer