Forskare har länge trott att insekter inte ser världen särskilt skarpt, eftersom deras ögon består av tusentals små linser som man tillsammans trott skapar en bild med låg upplösning.
Det mänskliga ögat har en enda lins, som aktivt byter form som gör att ett föremål kan hållas i skarpt fokus, vare sig föremålet är nära eller långt borta.
Nu har forskare från University of Sheffield tillsammans med samarbetspartners från Peking, Cambridge och Lissabon upptäckt att även insekters ögonkan skapa överraskande högupplösta bilder. Vilket har att göra med hur fotoreceptorcellerna inuti deras ögon reagerar på bildrörelser.
Läs mer:
Till skillnad från det mänskliga ögat så rör sig inte de tusentals små "linserna". Istället upptäckte forskarna att fotoreceptorcellerna under själva linserna rör sig extremt snabbt och zoomar automatiskt in och ut, eftersom de försöker få tydlig bild om vad som händer runt om dem. De där små ryckningarna som sker under linsen är så små och snabba att det inte går att se med blotta ögat. Forskarna var därför tvungna att bygga en ett skräddarsytt mikroskop med ett höghastighets kamerasystem för att kunna notera dessa.
Med den mikroskopiska fotoreceptorn kan insekterna, som till exempel flugor, se världen mer detaljrikt än vad man tidigare trott vara möjligt med deras ögonstruktur.
– Från människor till insekter så ser alla djur med god syn, oavsett ögonform eller design, genom snabba saccadiska ögonrörelser, säger Mikko Juusola, professor i neurovetenskap vid University of Sheffield.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.