Hur långt är det till affären?

2011-08-30 23:00  

Om konsten att använda sin vägmätare.

Chalmersteknologen Emilia tar bilen från sommarstugan till affären. När hon startar står bilens vägmätare på 1 234 km och när hon kommit fram till affären visar den 1 239 km. Hur långt är det från sommarstugan till affären?

Svar längst ner på sidan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Svar:

Många skulle nog svara 5 km, men en ingenjör kanske vill ge det mer precisa svaret att avståndet är mellan 4 km och 6 km. Förenkla frågeställningen något genom att anta mätarställningen 1 235 km vid affären. Figuren visar en tänkt körsträcka där mätaren under en kilometers köning först visar 1 234 och sedan under nästa kilometers körning visar 1 235. Sommarstugan (S) ligger någonstans i det första vägintervallet och affären (A) någonstans i det följande vägintervallet. Det är uppenbart att det verkliga avståndet mellan S och A kan vara mellan 0 km och 2 km.

Hur relevant är det då att låta 1 km vara ett korrekt avrundat svar, det vill säga att sträckan är mellan 0,5 km och 1,5 km? Lite matematik (som ligger utanför ett miniproblems omfång) visar att sannolikheten för detta är 75 procent. Fast i vårt fall hade nog Emilias bil en trippmätare som slår om varje hundra meter. Digitaliserad visning av mätresultat kan ge en skenbart hög noggrannhet, men vill man notera en liten förändring kan analog visning vara noggrannare. Tänk exempelvis på en digital och en analog termometer.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer