Här sprängs de tre enorma skorstenarna

2020-12-22 11:50  
Foto: Ecoflight

Det koleldade kraftverket var störst i västra USA. Se när de tre 236 meter höga skorstenarna fälls till marken.

Navajo Generating Station i Arizona var med sina 2 400 MW det största koleldade kraftverket väster om Mississippifloden. Tidigare gick ägarna till rätten för att få driva anläggningen vidare till 2040-talet, men de gick bet. Det skriver Electrek.

Kraftverket stängdes ner i november 2019 – och fredagen den 18 december 2020 var det dags för demolering med sprängmedel. Bland annat skulle de tre 236 meter höga skorstenarna fällas till marken. Se klippet nedan.

Arizona Corporation Commission sätter regelverket för de lokala elproducenterna, och de har begärt att kraftbolagen ska sikta på nollutsläpp till 2050. De två största aktörerna, Arizona Public Service och Tucson Electric Power, har redan avsvurit sig kol och de ska nu jobba mot en 100 procent koldioxidfri produktion.

Navajo- och Hopi-stammarna berörs mest av stängningen och kräver att företagsägarna tar ekonomiskt ansvar för övergången till förnybart. De vill bland annat se en återställning av land och vatten. Arizona Public Service har erbjudit 144 miljoner dollar till de stammar och kringliggande samhällen som har påverkats av omställningen från kol till grön energi.

John Edgren

Mer om: Skorsten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer