Här är världens mest avancerade klocka

2015-09-18 11:10  

Att bygga ett mekaniskt ur med 57 funktioner sysselsatte tre urmakare i åtta år.

För att fira företagets 260-årsjubileum bestämde sig den schweiziska urtillverkaren Vacheron Constantin för att bygga världen mest invecklade fickur, skriver företaget på sin webb.

Bygget inklusive konstruktionsarbete och prototypframställning tog åtta år och sysselsatte tre urmakare som till slut monterade ihop 2 800 delar till en klocka med urtavlor på både fram- och baksida.

Resultatet blev fickuret Reference 57260 med 57 funktioner som av urmakare kallas "complications".

Uret som tidigare var värst är Patek Philippe Caliber 89 som är byggd av 1 728 delar och har 33 funktioner, skriver A Blog to Watch.

Vid sidan av att ha flera olika funktioner för att visa tid, datum och kalendrar kan det 132 mm höga och 50 mm tjocka uret även visa stjärnhimlen och med fem små klockor spela upp olika melodier som den som ljuder från Big Ben i London.

Enligt A Blog to Watch är det nya uret ett beställningsarbete från en av världens främsta klocksamalare vars namn ännu inte är offentliggjort.

Jan Melin

Mer om: Klocka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer