Här är den första Iphone-prototypen

2019-03-20 14:30  

”M68” var kodnamnet på en tidig version av Iphone. Nu har sajten The Verge kommit över en prototyp av Apples första mobiltelefon.

Iphone presenterades för första gången på en Apple-presskonferens den 9 januari 2007. Då hade Steve Jobs och hans förtrogna i största hemlighet arbetat med att utveckla telefonen under två och ett halvt år. För att bibehålla högsta sekretess kring projektet, hade Apple tagit fram särskilda prototyper som innehöll nästan alla Iphone-delar, utspridda på stora experimentkort (”prototype boards” på engelska).

Prototypen påminner om en gammal pc

Nu har den amerikanska tekniksajten The Verge fått tillgång till originalet av experimentkortet till M68, en tidig prototyp av Iphone. Experimentkortet påstås vara från 2006/2007, och påminner till utseendet om moderkorten som fanns inuti pc-datorer för mer än tio år sedan, skriver sajten.

Läs mer: Här är allt vi vet om 2019 års nya Iphone XI

Just detta kort användes till EVT – Engineering Validation and Testing, vilket är ett steg i arbetsprocessen med prototyper för att testa och validera hårdvarukomponenter. På experimentkort syns bland annat två antenner för wifi och bluetooth, ett Samsung-chip (K4X1G153P) med en ARM-processorer på 620 MHz som användes för att köra operativsystemet Ios, samt en spänningsreglerare.

Twitter har stängt av anonym Apple-källa

Apple-utvecklarna som arbetade med denna typ experimentkort visste vid tillfället inte hur Iphone-mobilen skulle se ut i sin slutgiltiga form, och vissa av korten saknade även den typ av skärm som syns längs ned i bild på fotografierna av prototypen.

Läs mer: Apple överraskar med ny Ipad Air och Mini

I texten anger The Verge Twitterkontot Red M Sixty som sin anonyma källa. Men det är oklart hur personen eller personerna bakom nämnda Twitterkontot har kommit över själva experimentkortet. Strax innan lunch svensk tid hade Twitter dessutom stängt av Red M Sixtys konto.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer