Han ska hoppa genom ljudvallen

2010-01-25 12:02  

Felix Baumgartner ska slå två världsrekord. Göra det högsta fallskärmshoppet och bli först med att falla genom ljudvallen.

Det nu gällande världsrekordet för höga fallskärmshopp sattes redan 1960.

Då lämnade USA-piloten Joseph Kittinger sin heliumfyllda ballong 31 300 meter ovanför jorden. Innan han vecklade ut sin fallskärm föll han med hastigheten 988 km/h.

Men nu utmanas Kittingers 50 år gamla rekord. Det är österrikaren Felix Baumgartner som planerar ett hopp där han hoppas bli första fallskärmshoppare som spränger ljudvallen.

Målet är att stiga i en heliumballong till en höjd på över 36 kilometer och sedan slänga sig ut i stratosfären.

Efter 35 sekunders fritt fall räknar Felix Baumgartner med att uppnå överljudsfart innan han efter ytterligare sex minuter vecklar ut sin fallskärm på en höjd omkring 1 500 meter.

Projektet är döpt till Red Bull Stratos efter dryckesföretaget som sponsrar rekordförsöket. Exakt var och när hoppet ska göras är inte bestämt men det ska ske någonstans ovanför USA i år, skriver New Scientist.

En av projektets deltagare som bistår med goda råd och egna erfarenheter är den nuvarande världsrekordhållaren Joseph Kittinger som hunnit bli 81 år gammal.

Främsta syftet med det planerade hoppet är just att slå nytt rekord. Men forskare är även nyfikna på vad som händer med människokroppen när den går igenom ljudvallen i fritt fall.

Genom att visa att en människa kan återvända till jorden från en så hög höjd med den farten hoppas projektmedlemmarna kunna visa att astronauter kanske skulle kunna överleva med ett liknande system om de tvingas lämna sin rymdfarkost, skriver New Scientist.

Felix Baumgartner är sedan tidigare en världsberömd fallskärmshoppare. Speciellt när det gäller så kallade basehopp som betyder att man hoppar från föremål med markkontakt, exempelvis byggnader broar och klippor.

Ett av sina spektakulära hopp gjorde Felix Baumgartner i Sverige 2006. Då blev han först med att slänga sig ut från det 190 meter höga Turning Torso i Malmö och landa med sin fallskärm.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer