Googles gatuvy till Sverige

2009-04-21 08:51  

Nu kommer Google Street View till Sverige. Bilar rullar redan omkring och fotograferar stadsmiljöer som ska läggas in i Googles karttjänster.

Håll utkik efter bilar med avancerade kamerautrustningar på taket.

Är det är i Stockholm, Göteborg eller Malmö de dyker upp handlar det förmodligen om Google som är i Sverige för att skaffa bilder till sin karttjänst Street View.

Från och med idag 21 april ska bilarna rulla omkring och dokumentera hur de svenska städerna ser ut i gatunivå. Bilderna blir sedan tillgängliga via karttjänsten Google Maps, men det kan ta några månader. I andra länder med Street View finns funktionen även i Google Earth men Google har ännu inte meddelat om så blir fallet även för Sverige.

I vissa amerikanska städer är nästan vartenda gathörn fotograferat i 360-graders panoramabilder. Syftet är att bilderna av hur stadsmiljöerna ser ut i verkligheten ska göra det lättare att använda karttjänsten för att hitta rätt.

Det är också populärt för turister att i förhand kunna se hur omgivningarna kring ett hotell eller utflyktsmål ser ut.

Men Street View är en kontroversiell tjänst. I USA har privatpersoner stämt Google för att bilder på deras hus har publicerats.

När Google nyligen började rulla runt och fotografera i Storbritannien gick det så långt att invånarna i Broughton gick man ur huse och stoppade kamerabilen. De var rädda för att närbilder från deras by skulle kunna vara till hjälp för inbrottstjuvar.

För att skydda den personliga integriteten använder Google en teknik som automatiskt suddar ut ansikten på personer och registreringsskyltar på bilar.

Google har även en funktion där personer kan rapportera om olämpliga bilder och få dem avlägsnade.

I Sverige finns redan en tjänst som liknar Googles Street View. Det är hitta.se som via två miljoner bilder tagna i Stockholm visar huvudstadens gator i panoramabilder. De bilderna är inte censurerade och visar såväl ansikten som registreringsskyltar.

Fotona från hitta.se har dessutom en något högre bildkvalitet än vad Google Street View hittills visat i de länder där tjänsten redan är etablerad.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer