Garmin nere under flera dagar – misstänkt hackning

2020-07-27 07:53  
Garmins utrustning är populär bland joggare. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Under helgen låg många av schweizisk-amerikanska Garmins tjänster i stort sett helt utslagna.

Kunder över hela världen kommer inte åt några data från företagets servrar, men Garmin försäkrar att "inga indikationer" finns på att data har påverkats. På söndagen skrev företaget på sin sajt att kundtjänsten inte ens kan ta emot samtal eller e-post.

"Garmin utsatt för utpressning"

Enligt en taiwanesisk nyhetssajt som amerikanska Forbes hänvisar till har Garmin varnat sina medarbetare om att obehöriga har fått åtkomst till företagets servrar. Mediernas slutsats är att attacken handlar om utpressning mot företaget.

Enligt sajten Zdnet rör det sig om en ransomewareattack, och viruset Wastedlocker, som den ryska Hackargruppen Evil Corp ligger bakom.

I en tweet skriver Garmin att såväl hemsidan garmin.com som Garmin Connect är påverkade av problemen. Garmin Connect är en tjänst som hämtar och synkroniserar data från sportklockor som Forerunner mot bolagets servrar. Garmins användare kan sedan ta del av data från exempelvis sina löparturer via Connect-appen för smarta mobiler.

Kan påverka navigationstjänst

Men problemen hos Garmin kan omfatta även omfatta andra tjänster än Connect. Enligt Zdnet har piloter också upplevt problem med navigationstjänsten flyGarmin.

Garmin säljer bland annat motionsklockor och navigationsutrustning, samt tjänster kopplade till dessa.

Ny Teknik

Mer om: Garmin E-hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer