Första generationens Iphone drog in 370 000 kronor på auktion

2022-08-24 10:19  
Steve Jobs visar upp Iphone år 2007. Foto: Paul Sakuma / TT

Apples Steve Jobs lovade att bolagets smarta mobil skulle "skapa historia". Nu har en oanvänd Iphone från 2007 sålts för en rekordsumma.

"En Ipod. En mobiltelefon. En enhet för internetkommunikation".

Apples medgrundare och tidigare vd Steve Jobs beskrev den första Iphone-telefonen som ett slags magisk tre i ett-pryl vid lanseringen i början av 2007. 

Under presentationen lovade han att Apples nya produkt skulle "skapa historia" – vilket den otvivelaktigt har gjort.

Lagring: 8 gigabyte

Nu har ett sällsynt Iphone-exemplar nått en historisk prisnivå på en auktion i USA.

Prylhistoria. Nyligen såldes en oanvänd Iphone från 2007 på auktion i USA. Foto: RR Auction

Telefonen ifråga är en oanvänd första generations Apple-telefon från mitten av 2007, med ett lagringsminne på 8 gigabyte och modellbeteckningen A1203.

Läs mer: Här är den första Iphone-prototypen

På förpackningen till mobilen syns tolv appikoner på skärmen – vilket indikerar att telefonen kommer från en tidig produktionsserie. En trettonde ikon för Itunes dök nämligen på förpackningen under den senare hälften av 2007.

Kostade drygt 6 000 kronor

När den första Iphone landade i amerikanska butiker kostade den 599 dollar, motsvarande drygt 6 300 kronor omräknat till dagens penningvärde. 

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

På auktionen, som avslutades den 18 augusti, såldes den fortfarande förseglade Iphonen från 2007 för 35 414 dollar – motsvarande drygt 377 400 kronor.

Sågades av svenska konkurrenten

Inte illa för en pryl som Ericsson-ingenjörer dömde ut som en "skittelefon".

När den första Iphone lanserades var smarta mobiler fortfarande något av en nischprodukt för den breda allmänheten. I dag är läget helt annorlunda – och inom kort väntas Apples lansera den sextonde modellen i Iphone-serien.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer