Forskare: Klimatförnekare ett problem även i Sverige

2017-09-14 11:12  
Klimatförnekare ett stort problem enligt KTH-forskare. Foto: TT / IBL

Förnekelse av vetenskap kopplat till miljöproblem är stort – och förekommer även i Sverige.

Globalt, även bortom klimatfrågan och debatten i USA, så är förnekelse av vetenskap om miljöproblem omfattande.

Forskare vid KTH som har gått igenom den samlade forskningen om vetenskapsförnekelse under de senaste 25 åren hävdar att klimatförnekare är ett problem även i Sverige.

– Vår erfarenhet är att förnekelse av vetenskap i klimatfrågan förekommer även i Sverige, men vi ser förnekelse inte bara i klimatdebatten utan även i andra miljöfrågor, om exempelvis miljögifter och överfiske. Det försenar beslutsfattandet och gör det svårare att nå miljömålen med en miljöpolitik som vilar på vetenskaplig grund, säger Mikael Karlsson, miljöforskare på KTH i ett pressmeddelande.

I en färsk artikel publicerad i tidskriften Journal of Cleaner Production analyserar forskarna från KTH den samlade forskningen mellan åren 1990-2015, om just vetenskapsförnekelse inom området miljö.

Den vanligaste förnekelsen handlar bland annat om att det pågår en global uppvärmning, att människor bidrar till den och att effekterna blir negativa.

Läs mer:

Läs mer: Forskare: 2016 var extremvädrets år

Forskningen avslöjar också vetenskapsförnekarnas metoder. Vanligt är att man plockar russinen ur kakan, förvränger statistik, ifrågasätta forskares motiv och finansiering. Kränkande påhopp förekommer också ofta.

Forskarna menar nu att det behövs nya metoder för att motverka vetenskapsförnekarna.

– Klimatförnekare finns inom fossilindustrin, i vissa tankesmedjor och bland populistiska politiker. Även media spelar en roll när dess balansprincip gör att forskare ställs mot vetenskapsförnekare i debatt istället för att forskare inbjuds till att mötas i mediala samtal, säger Karin Edvardsson Björnberg, docent i miljöfilosofi på KTH.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer