Forskare famlar om mystisk rymdsten

2019-07-02 09:04  
Illustration av Oumuamua, som upptäcktes i oktober 2017. Foto: European Southern Obervatory/M. Kornmesser

Är det en komet? En asteroid? Eller till och med ett rymdskepp? Nja, ingetdera. Tror vi. Närmare sanningen om den mystiska Oumuamua kommer inte forskarna än.

Den cigarrformade rymdklippan upptäcktes på väg genom vårt solsystem 2017. Under några veckor befann den sig i ett sådant läge att astronomer på jorden kunde studera den.

Men nu meddelar ett forskarlag, i en sammanställning publicerad i tidskriften Nature Astronomy, att studierna än så länge mest kommit fram till vad Oumuamua inte är. Vid en snabb anblick skulle den kunna ses som en asteroid, meteorid eller komet. Men medan samtliga dessa snurrar runt solen tyder Oumuamuas rörelsemönster – och brist på gas, damm och is runtom  – på att den bara är på genomresa.

Aldrig sett nåt liknande

Mycket tyder alltså på att klippan är det första interstellära föremål, från någon helt annanstans i universum, som vi människor sett passera vårt solsystem.

”Den är mysko, och ärligt talat svår att förklara”, säger astronomen Matthew Knight i en kommuniké från University of Maryland.

Han erkänner att han och kollegorna aldrig sett något liknande.

”Men vi föredrar att hålla oss till jämförelser vi kan, tills vi eventuellt hittar något unikt.”

Nya verktyg

Därför utesluter man mer spektakulära teorier – i väntan på mer studier.

"Hypotesen om främmande rymdskepp är en kul idé, men vår analys antyder att det finns en rad naturliga fenomen som skulle kunna förklara detta."

Knight påminner om att vi med nya verktyg och metoder kan se allt bättre ut i rymden. Exempelvis tas om något år det stora projektet LSST (Large Synoptic Survey Telescope) i drift i Chile.

”Då kan vi börja se om Oumuamua är mysko eller vanlig. Om vi hittar 10–20 sådana föremål och Oumuamua fortfarande sticker ut måste vi se över våra förklaringar.”

Mer om: Rymden Ufo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer