Förlamad sparkar igång fotbolls-VM

2014-01-14 13:09  
170 forskare från hela världen arbetar med ett projekt där robotdräkter ska kunna ersätta rullstolar. Foto: Walk Again Project

Med en tankestyrd robotdräkt ska en förlamad tonåring sparka iväg den första bollen när fotbolls-VM invigs i Brasilien i sommar.

Fotbolls-VM i Brasilien i sommar kan få en högteknologisk invigning. Förhoppningen är att en förlamad tonåring ska sparka iväg den första bollen när Brasilien möter Kroatien i premiärmatchen på Arena de São Pauolo 12 juni.

Idén presenterades på tävlingens webbplats 2013 och enligt Washington Post är förberedelserna nu i full gång.

Premiärskytten ska förses med ett så kallat exoskelett som är en robotdräkt som spänns fast utanpå kroppen och gör att helt förlamade människor kan gå och i det här fallet även sparka iväg en fotboll.

Dräktens rörelser styrs av den förlamade tonåringens tankar som via hjärnvågor avläses med hjälp av elektroder som spänns fast på huvudet.

Exoskelettet har utvecklats inom Walk Again Projekt där 170 forskare från hela världen samarbetar för att utveckla de sensorer och övrig teknik som behövs för att kunna skapa robotdräkter för rörelsehindrade.

- Med tillräckligt mycket politisk vilja och investeringar kan rullstolen bli ett föråldrat hjälpmedel, säger den brasilianska neurolgen Miguel Nicolelis som ansvarar för robotdräkten i Walk Again Project till Washington Post.

Just nu tränar tio utvalda förlamade tonåringar från Brasilien i en simulator för att lära sig styra robotdräkten som ska sparka igång fotbolls-VM. Om allt går enligt plan ska sedan en av dem väljas ut för den spektakulära invigningen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer