Färgen på dina ögon kan orsaka vinterdepression

2019-01-10 12:10  
Din ögonfärg kan öka risken för årstidsbunden depression, visar en ny studie. Foto: Janerik Henriksson / TT

För oss boende i periodvis mörka Norden är årstidsbunden depression inget okänt begrepp. Ny forskning visar att människor med viss ögonfärg löper större risk att drabbas.

Irritation, känsla av svaghet, trötthet och olust. För vissa så tunga känslor och så nedsatt mående att det krävs vård. Årstidsbunden depression är inte ovanligt här i periodvis mörka Norden.

Nu visar en ny studie publicerad i Open Access Journal of Behavioral Science & Psychology att ögonfärg kan vara en bidragande orsak, skriver bland andra Tech Times och The Independent.

Studien är liten, frågeformuläret skickades till 175 personer, men svaren gav enligt forskarna ändå ett tydligt resultat.

Läs mer: Mobilstressen ger dig sämre livskvalitet

– Vi fann att personer med ljusa eller blå ögon gav en signifikant lägre poäng på frågeformuläret för säsongsmönster i sitt mående än de med mörka eller bruna ögon, skrev Lance Workman, ledande författare till studien och gästprofessor i psykologi vid University of South Wales i en presentation på The Conversation.

Ögonfärg påverkar känslighet för ljus

Personer med mörka ögon är enligt studien mer utsatta för säsongsbundna depressioner än de med blå eller ljusa ögon. Enligt Workman är resultaten i linje med tidigare forskning om hur ögonfärg påverkar hur känsliga vi är för ljus. Personer med ljusa eller grå/blå ögon behöver inte lika mycket ljus för att näthinnan ska kunna bearbeta visuella bilder.

Läs mer: Unga använder medicin mot ångest längre tid än rekommenderat

Nu ska förstås inte studien tolkas som att människor med ljusa ögon är förskonade från årstidsbunda depressioner, betonar Workman. Däremot löper personer med mörk ögonfärg större risk att drabbas. Liksom människor som på grund av sin arbetssituation eller var de bor inte kan få dagsljus varje dag.

Ta vara på dagsljuset

Formeln för att försöka ta uddarna av just lättare årstidsbundna depressioner är densamma som de flesta av oss säkerligen redan fått höra: Ta vara på det dagsljus som finns, till exempel genom att ta en promenad på lunchrasten om det finns möjlighet.

Angelica Söderberg

Mer om: Depression

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer