Enkelt göra 3D-bilder med mobilkameran

2010-04-16 12:16  

Mobilkameran och ett gratisprogram är allt som behövs för att göra egna stereobilder med äkta 3d-djup. Trevligast är att titta på dem i vardagsrummets tv-apparat. Med röd-gröna glasögon på näsan.

Med filmer som Avatar och Draktränaren har 3d-filmer med stereoskopiskt djup fått en renässans.

Över huvud taget är 3d hetare än någonsin. Sommarens VM i fotboll televiseras med stereodjup i bilderna. Nya tv-kanaler inriktade på 3d är också på gång samtidigt som elektroniktillverkarna lanserar tv-apparater med 3d-skärmar.

3d-film är en ganska komplicerad teknik. Men att göra egna stillbilder med stereodjup är mycket enkelt.

Allt som behövs är en mobilkamera eller någon annan digitalkamera och ett gratisprogram.

För att titta på bilderna används röd-gröna så kallade anaglyfiska glasögon som kanbeställas via webbenför några tior inklusive portokostnader.

Motivet som ska fotograferas bör ha en tydlig förgrund för bästa djupeffekt. Börja med att ta två bilder där kameran flyttas i sidled omkring tio centimeter mellan exponeringarna. Det gäller att skapa de två bilder som ses av vänster respektive höger öga. Man behöver inte ha något stativ eller mäta upp avståndet speciellt noga. De båda bildernas passning är inte så viktig då denna kan justeras i det 3d-program som Ny Teknik testat. Det heterAnabuilderoch är ett lättanvänt freewareprogram med några år på nacken och finns för både Macintosh och Windows.

Gillar man inte det så finns fleraalternativa program att hämta hem.

Stereoparet av bilder man tagit laddas in i 3d-programmet, en i taget, med ”Open left” respektive ”Open right”. Då kombineras de båda bilderna till en stereobild som visas i ett redigeringsfönster. Med hjälp av pilsymboler kan man sedan rotera och flytta de båda ursprungsbilderna horisontellt och vertikalt för bästa 3d-effekt.

Det är därför det inte är så noga med hur man flyttar kameran mellan de båda exponeringarna.

Bilderna som Anabuilder skapar kan sparas för att visas med olika betraktningstekniker. Då vi ska använda röd-blå glasögon sparar vi bilden med ”Save Anaglyph” som hittas i menyraden under ”File”.

3d-bilderna kommer bäst till sin rätt när de visas på en datorskärm. Men även utskrifter från en bläckstråleskrivare kan funka.

Fast trevligast är att samla ihop semesterbilderna i 3d och titta på dem i vardagsrummets tv-mottagare om den kan visa bilder från en extern bildkälla som dvd, usb-minne eller hårddisk.

Olika teknik för 3D i stereo.

”3d-bild” kan betyda olika saker. När den animerade filmen Toy Story hade premiär 1995 presenterades den som en 3d-film. Men då handlade det om att filmen var skapad i ett datorprogram för 3d-grafik som gav en effekt av djup och perspektiv. Men inget stereoskopiskt djup.

Idag refererar 3d-film främst till olika tekniker som verkligen skapar äkta djup i bilderna.

För att producera bilder och film med stereodjup används flera olika tekniker.

Men alla bygger på att vänster och höger öga ser varsin bild som i hjärnan sätts ihop till en bild med djup och perspektiv.

Med anaglyfteknik används två bilder där de röda respektive de gröna färgtonerna har tagits bort. När bilderna sätts samman och betraktas genom glasögon med en röd och en grön (eller cyanfärgad) lins skapas djupet i bilden.

I dagens biofilmer som Avatar används polarisationsteknik. Då är det filter framför projektorn och polariserade linser i glasögonen som skapar stereodjupet.

Med en annan teknik som bland annat används för datorspel växlar bildskärmen blixtsnabbt mellan att visa vänster respektive höger bild. I glasögon som är kopplade till datorn växlar de båda glasen mellan att vara mörka och genomskinliga i takt med skärmens bildväxlingar. Då ser vänster öga bara ”vänsterbilderna” och höger öga bara ”högerbilderna” vilket skapar 3d-effekten.

Det finns även 3d-teknker som inte kräver glasögon. Exempelvis tv-skärmar som är uppbyggda av smala vertikala prismor som gör att höger respektive vänster öga ser olika bilder.

Jan Melin

Mer om: Stereobilder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer