Eiffeltornet blir "grönt"

2015-02-25 11:28  
De två vindturbinerna döljs väl i Eiffeltornets fackverk. Foto: UGE & Alamy

Två inbyggda vindturbiner ger Eiffeltornet elektricitet.

I samband med den stora renoveringen av Eiffeltornet blir Paris stora turisattraktion "grön". 120 meter upp i den 324 meter höga byggnaden har två vertikalt monterade vindturbiner byggts in i stålskelettet. Enligt det amerikanska företaget Urban Green Energy, UGE, som gjort installationen har turbinerna placerats och målats på ett sätt som gör att de knappast syns. Vindkraftverken som ska ge tio MWh per år sägs även vara i det närmaste ljudlösa.

När Eiffeltornet stod klart 1889 var det världens högsta byggnad och den då nya fackverkskonstruktionen och det snabba bygget som bara tog två år gjorde tornet till ett monument över 1800-talets ingenjörskonst.

För att göra tornet än mer miljövänligt ska det förses med led-lampor, solpaneler och få ytterligare energi från nya högeffektiva värmepumpar.

Tanken är att tornet nu även ska bli en symbol för 2000-talets hållbara energisatsningar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer