Dyson avslöjar sitt hemliga projekt: städrobotar

2022-06-01 11:36  

Den brittiska teknikjätten gör en enorm satsning på att utveckla hushållsrobotar. Totalt ska bolaget anställa över 700 FoU-ingenjörer.

Robotdammsugarna är på väg att få konkurrens. Dyson har presenterat sin ambition att utveckla regelrätta hushållsrobotar som kan städa, plocka undan disk och utföra andra sysslor i hemmet. 

I en video tar Dyson med oss på en rundtur i en av bolagets FoU-anläggningar där de fokuserar på att utveckla nya typer av robotar. De första är tänkta att komma ut på marknaden kring år 2030, skriver The Guardian

– Det här är en storsatsning på framtidens robotteknik som kommer att vara drivande för forskningen på hela Dyson, inom områden som maskinteknik, synsystem, maskininlärning och energilagring, säger bolagets teknikchef Jake Dyson i ett uttalande.

Läs mer: Nästa mål för Tesla: Robotar och självkörande taxi

Ska anställda 700 robotingenjörer

Det brittiska bolaget beskriver det som ett hittills hemligt projekt, som nu får se dagens ljus. Inte minst för att bolaget planerar att rekrytera över 700 ingenjörer under de kommande fem åren i Storbritannien och Singapore för att förverkliga visionen. Bolaget söker experter inom bland annat datorseende, maskininlärning, sensorteknik och mekatronik.

Foto: Dyson

Huvudstyrkan kommer att arbeta i en ombyggd flygplanshangar utanför Malmesbury. Samma plats som Dyson tidigare öronmärkt åt utvecklingen av en elbil, ett påkostat projekt som skrotades 2019

Dyson är förstås inte ensamma om att satsa på robotar som kan utföra mänskliga sysslor. Elon Musk uttalade sig nyligen om Teslas satsning på människolika robotar, och sa att det på lång sikt kan bli en större affär än bolagets elbilstillverkning.  

Simon Campanello

Mer om: Dyson Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer