Därför ska Nasa och Spacex krascha en satellit mot en asteroid

2021-11-22 09:54  

Går det att använda en satellit för att ändra kurs på en asteroid? I veckan inleder Nasa sitt första skarpa test av tekniken.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Nasa har länge grubblat på om det går att ändra kursen på en asteroid som är på väg mot jorden. En tänkbar lösning är att med våld försöka knocka den ur bana.  

I veckan inleds det första skarpa testet av tekniken. Projektet går under arbetsnamnet Double Asteroid Redirection Test (DART), och har varit planerat sedan 2015.   

Klockan 7.21 på onsdag morgon skjuter Spacex upp en satellit avsedd för ändamålet med en Falcon 9-raket. DART-farkosten ska ta sikte mot asteroiden 65803 Didymos med en omkrets på ungefär 780 meter. 

Läs mer: Elon Musks Spacex-plan: Då lyfter Starship

Nasas ingenjörer förbereder DART-satelliten för avfärd. Foto: Johns Hopkins APL/Ed Whitman

Når sitt mål nästa år

Eller närmare bestämt är det Didymos lilla måne Dimorphos som är det slutgiltiga målet. Den mäter ungefär 160 meter och är den måltavla som DART-satelliten ska krocka med i en hastighet på runt 6,6 kilometer per sekund. DART-satelliten väger drygt 600 kilogram och beräknas nå sin destination i september 2022.  

Med ombord finns också en kubsatellit från den italienska rymdmyndigheten ASI. Denna ska skiljas från DART-satelliten tio dygn före kraschen och ska dokumentera kraschen och skicka bilderna tillbaka till jorden.

Ett uppföljande uppdrag är planerat till 2024. Då ska den europeiska rymdorganisationen ESA skjuta upp ytterligare en rymdfarkost, som kallas Hera, till Didymos. Hera ska anlända fem år efter DART-kraschen för att detaljstudera hur asteroiden påverkats. 

Simon Campanello

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer