”Blinkande” jättestjärna upptäckt nära Vintergatans mitt 

2021-06-11 15:30  
Forskare har upptäckt en “blinkande” jättestärna nära Vintergatans mitt. Stjärnan, som kallas VVV-WIT-08, ligger över 25 000 ljusår bort Foto: Illustration:Amanda Smith/University of Cambridge 

Forskare har upptäckt en ”blinkande” stjärna, hundra gånger större än vår sol, nära Vintergatans centrum. 

Tidigt 2012 började jättestjärnan VVV-WIT-08:s ljus att falna, för att nästan försvinna helt i april samma år. Hundra dagar senare lyste stjärnan starkt på nytt igen.  

Det är vanligt att stjärnornas styrka förändras för att de pulserar eller de förmörkas av andra stjärnor. Men att de ”blinkar” på det sätt som VVV-WIT-08 tycks ha gjort är desto mer extraordinärt.  

Forskare vid bland annat universitetet i Cambridge tror att det kan röra sig om en ny kategori av ”blinkande jättestjärnor”. Den aktuella jättestjärnan tycks förmörkas med några decenniers mellanrum av ett ännu oupptäckt objekt.  

Läs mer: Här är de första bilderna på Jupiters jättemåne på decennier

Det kan röra sig om en annan stjärna eller en planet som omges av en ogenomskinlig skiva av något som täcker jättestjärnan. Teorin är att det är detta som får stjärnan att försvinna och dyka upp igen. 

– Det är otroligt att vi just har observerat ett mörkt, stort och avlångt objekt passera mellan oss och den avlägsna stjärnan och vi kan bara spekulera kring dess ursprung, säger forskaren Sergey Koposov vid University of Edinburgh, medförfattare till studien, i ett uttalande.  

Det kanske mest kända exemplet på en ”blinkande” jättestjärna är Epsilon Aurigea, som vart 27:e år täcks av en stor skiva av damm. Det får jättestjärnans lyskraft att minska med omkring 50 procent, att jämföra med VVV-WIT-08:s hela 97 procent när effekten är som störst. 

Läs mer: Jeff Bezos flyger till rymden – och tar med sig brorsan

Forskarna tror att det finns fler ”blinkande” stjärnor. 

– Det finns säkerligen fler att finna, men utmaningen nu är att ta reda på vilka de dolda följeslagarna är, och hur de omgavs av skivor, trots att de kretsat så långt från jättestjärnan. Genom att ta reda på det kan vi lära oss något nytt om hur dessa slags system utvecklas, säger forskaren Leigh Smith vid Cambridges institut för astronomi, som har lett studien. 

Forskarna upptäckte den blinkande stjärnan med hjälp av data från Vista-teleskopet i Chile. Spegelteleskopet har studerat miljarder stjärnor i nära ett decenniums tid. 

Studien “VVV-WIT-08: the giant star that blinked” har publicerats i “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer