Billiga restips för fåtöljresenären

Finns det något mer stimulerande sätt att tillbringa en kulen marskväll än med en god bok och ett krus varmt vin i favoritfåtöljen?

Och finns ett billigare sätt att resa i tid och rum, besöka fjärran främmande världar och träffa märkliga människor än med fantasins hjälp?

Publicerad Senast uppdaterad
Så länge det finns folk som envisas med att skriva intressanta böcker och bokhandlarna fortsätter att slumpa bort dem på bokrean i slutet av februari varje år har alla möjlighet att till fyndpris ta del av världens underbara sällsamheter.Se bara i år. En snabbrunda i några bokhandlar resulterade i en hel rad böcker om vetenskap, ­teknik- och kulturhistoria. Här är några tips:

Big Bang av Simon Singh, Leopard 2005, 500 sidor, pris 98 kronor.

Vad sägs om Simon Singhs "Big Bang", vetenskapens senaste rön om hur universum uppstod, eller Bill Brysons prisbelönta "En kortfattad historik över nästan allting"? Båda i prima inbundet skick för mindre än en hundring var.

Världens mått av Ken Alder, Norstedts 2003, 490 sidor, pris 98 kronor.

Samma pris har "Världens mått", den spännande berättelsen om hur metersystemet infördes och successivt kom att förändra världen.Ett annat fynd som fallit Efter jobbet-redaktören på läppen är "Drömmen om Atlantis", den märkliga historien om Olof Rudbeck, Uppsalaforskaren som på 1600-talet upptäckte lymfkärlen. Rudbeck hävdade med en dåres envishet att Atlantis i själva verket legat i Sverige, närmare bestämt i Gamla Uppsala. Därifrån, hävdade han, härstammar ursprungligen världens alla civilisationer. Märkligt nog gick detta budskap hem även ute i Europa.

Drömmen om Atlantis av David King, Fahrenheit 2005, 280 sidor, pris 79 kronor.

Boken är läsvärd, inte minst för att den ger en inblick i Sverige under stormaktstiden, ett land som påminde en hel del om dagens Zimbabwe under Mugabe. Rudbeck själv är universalsnillet som med vetenskapliga metoder ger sig iväg på en resa längre och längre in i vanvettet.Hans arbetsmetoder påminde om äventyraren Thor Heyerdahls, norrmannen som med sin flotte Kon-Tiki "bevisade" hur Söderhavet koloniserats.

Världens ordning av Sverker Sörlin, Natur och Kultur 2004, 771 sidor, pris från 89 kronor.

Bra referensböcker kommer man ofta över till billigt pris på rean. I år har turen kommit till Sverker Sörlins Augustprisade tungviktare "Världens ordning" och "Mörkret i människan", två volymer som berättar om västerlandets historia från Columbus till första världskriget. Läs om nationalstaternas uppkomst, kolonisationen av nya världen, den naturvetenskapliga världsbildens framväxt och mycket annat smått och gott.

Tycho Brahe och Johannes Kepler av Kitty Ferguson, Prisma 2003, pris 129 kronor.

Hur kom det sig att en excentrisk dansk adelsman och en nördig tysk siffernisse tillsammans lyckades med konststycket att fullständigt revolutionera astronomin vid 1600-talets början? Om mötet mellan Tycho Brahe och Johannes Kepler år 1600 i Prag berättar Kitty Ferguson i en ­ bok med vackra bilder.

Räknekonstens kulturhistoria I och II av Georges Ifrah, W&W 2002, 620 sidor, pris 69 kronor per band.

Visste ni att Kepler var en hårsmån från att upptäcka integralkalkylen? Och detta trots att han till vardags ägnade sig åt att ställa horoskop åt Kejsar Rudolf. Tänka sig!Om konsten att räkna i olika kulturer jorden runt från forntiden till dataåldern kan man läsa i två band av den fransk-marockanske matematikern Georges Ifrah. Böckerna går vaje år på rean till allt lägre pris. Har ni inte köpt dem än kan det vara dags att slå till. Enda problemet är att böckerna tar så förbålt stor plats i bokhyllan.

Anteckningsböcker av Leonardo da Vinci, Parragon 2006, 330 sidor, pris 179 kronor.

En präktig soffbordsvärmare med teckningar av Leonardo? Kan det va nåt? Kanske intte att läsa, men att bläddra i.

Varför krig? Bazar 2003, 80 sidor, pris 69 kronor.

Läsa bör man däremot "Varför krig?" brevväxlingen mellan Einstein och Freud från 1932.Se http://www.nyteknik.se/art/32264Filosofiprofessorn Sven-Eric Liedman analyserar frihetsbegreppet i "Tankens lätthet, tingens tyngd". Med hjälp av mycket filosofihistoria slår han fast vad liberalism egentligen borde vara, och avfyrar en svidande samhällskritik.

Tankens lätthet, tingens tyngd av Sven-Eric Liedman, W&W 2004, 215 sidor, pris 79 kronor.

Utan frihet, säger Liedman, blir det ingen ordning på klotet. Friheten är nödvändig, inte bara för kroppens och själens välbefinnande, utan även för vetenskapen och konstens utveckling. Tungt men lärorikt.

Arvsdygden av Nils Uddenberg, Natur och Kultur 2003, 375 sidor, pris 99 kronor.

Det är också psykiatriprofessorn Nils Uddenbergs "Arvsdygden". Utvecklingsläran utgör inte alls något hot mot samhällets moraliska värden, som den kristna högern påstår. Tvärtom, säger Uddenberg, och kämpar för att ge oss den vetenskapliga världsbild vi förtjänar. Mycket nöje med läsningen!