Bästa sättet att skotta ett tak

2015-02-05 06:16  

Snön har vräkt ner över Sverige. Hos många villaägare kliar det nu i fingrarna att ge sig upp på sitt tak för att skotta snö.

Men det gäller att skotta rätt och inte i onödan.

– Att dörrarna börjar kärva är ett bra tecken på att det kan vara dags att skotta taket. Då har man nog rätt bra tryck på taket, säger Peter Bratt, skadeexpert vid Länsförsäkringar.

Det gäller inte minst när det börjar töa eftersom den blöta snön är tyngre.

Han säger att det är främst är platta tak som ska skottas. Men även husägare som bor i en villa med så kallat sadeltak och en huskropp i vinkel bör ha koll.

– Är det vind och det kommer mycket snö på en gång fastnar snön i vinkeln så ränndalen, där vattnet ska rinna ner i hängrännan, blir väldigt tungt belastad i innerhörnet. Där kan man få gå upp för att skotta vinkeln, säger Peter Bratt.

Det gäller även att skotta taket på rätt sätt. Ta inte bort all snö utan låt åtminstone en decimeter vara kvar. Belastningen ska också vara jämn så den som ger sig upp på taket ska inte skotta av hela ena sidan utan fördela skottningen.

Ett riktigt bra tips är att inte skotta i onödan.

– Bor man i ett villaområde och en granne går upp så ska alla i området upp. Det kanske ligger 25 centimeter snö, men de ska upp ändå. Det kan resultera i att någon ramlar ner och skadar sig.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Tak Skotta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer