"Atlantis" kan vara plats för atomsopor

2009-02-25 14:38  

Platsen på havsbotten där det spekulerats om att Atlantis har legat kan vara ett dumpningsställe för radioaktivt avfall. Planerna på ett sådant har hittats i ett dokument från 1987.

Förra veckan spreds nyheten om att det legendariska ö-riket Atlantis kanske hade hittas med hjälp av Google Earth.

På havsbotten utanför Afrikas västkust avtecknas ett rutnät som skulle kunna vara lämningar av den mytomspunna ön som Platon beskrivit.

Men Google var snabba att dementera spekulationerna och förklarade att mönstret var färdvägarna för de båtar som mätt upp havsbottnen för de kartor som bland annat används i Google Earths nya funktion ”Ocean”.

Där kunde historien tagit slut om inte signaturen ”Hill” hittat ett dokument från 1987 och berättat om det i webbforumet BBS Keyhole.

I dokumentet finns en detaljerad skiss över färdvägarna för fartyg som undersökte platser som var lämpade för dumpning av radioaktivt avfall.

När Hill jämförde skissen med platsen för ”Atlantis” i Google Earth upptäckte han att rutmönstret på havsbottnen i stort sett var identiskt med skissen i dokumentet från 1987.

Det heter ”The geology of the Madeira Abyssal Plain further studies relevant to its suitability för radioactive waste disposal” och kommer från brittiska Institute of Oceanographic Sciences Deacon Laboratory.

I den 86-sidiga rapporten sägs:

”Slutsatsen är att inom ramen för aktuell kunskap om den 10 km stora rutan så uppfylls de flesta av de geologiska förutsättningarna för deponering av radioaktivt avfall, förutom att den på djupet innehåller flera sandiga lager.”

Signaturen Hill vet inte vad rapporten ledde till men skriver:

”Jag är osäker på om det någonsin dumpades något radioaktivt avfall men jag tror att planerna övergavs.”

För att visa sitt fynd har ”Hill” satt samman en nedladdningsbar fil som visar undersökningsfartygens färdvägar på ”Atlantis” plats i Google Earth.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer