Är armerade skidstavar en bra idé?

2015-02-02 08:28  
Går det att armera skidstavar så de inte går av vid minsta slag? Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Hur ska skideliten armera stavar så att de klarar sidoslag? I Ny Tekniks spalt Teknikfrågan är det ni läsare som reder ut knepiga frågor.

Läsarfråga:

De skidstavar som svenska längdåkare i elitklassen använder är otroligt sköra. Det räcker med ett slag från sidan så går staven av. Fördelen är väl att de är lättare än varje annan konstruktion. Hur mycket lättare är ovisst men det torde handla om några gram per stav.

Skulle man inte kunna hitta något lätt material att armera stavarna med så att det blir mindre sköra vid slag från sidan? Jag tänker på sådana lätta material som spindelväv och dylikt. Borde man inte med dagens kunskap om material och teknik kunna tillverka stavar som är både lätta och stadiga?

/Kjell Björk

 

Vet du svaret på frågan? Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer